Levensdoel: Hoe je erachter kunt komen wat jij met jouw leven moet doen

Als je je afvraagt wat je met jouw leven moet doen, zoek dan uit wat jouw levensdoel is.

Vraag jij je af wat je met jouw leven moet doen?

Heb je het gevoel dat je de wereld niets te bieden hebt?

Vraag je je af of dit alles is wat het leven te bieden heeft?

 

✳️✳️✳️

 

We kunnen perioden in ons leven tegenkomen waarin we een gebrek aan levensdoel ervaren, vooral tijdens grote overgangen zoals afstuderen aan de universiteit, het overwegen van een carrièreverandering of de overgang naar pensionering. Deze perioden kunnen ervoor zorgen dat we ons afvragen wie we zijn en wat we moeten doen. De onzekerheid die met deze vragen gepaard gaat, kan verontrustend zijn.

 

Beoordeel hoe sterk jouw subjectieve gevoel van levensdoel is door jezelf te scoren op items zoals:

👉 Ik voel een duidelijke richting in mijn leven.

👉 Ik vind mijn dagelijkse activiteiten zinvol en interessant.

👉 Ik heb veel redenen om te leven.

 

Als je onvoldoende scoort op één of meer van deze elementen, kan dit duiden op een gebrek aan duidelijkheid of onzekerheid over jouw levensdoel. Deze onzekerheid is natuurlijk en biedt mogelijkheden voor zelfonderzoek en groei. Omarm de reis van het ontdekken van jouw levensdoel, aangezien dit kan leiden tot diepgaande persoonlijke ontwikkeling en vervulling.

  

Wat is levensdoel?

Jouw levensdoel zijn de activiteiten die het leven voor jou de moeite waard maken. De activiteiten die jou laten geloven dat jouw leven ertoe doet voor jezelf en anderen, die jouw leven zin en vervulling geven. Jouw levensdoel is jouw persoonlijke waarom. Het is jouw subjectieve antwoord op vragen als 'Welke activiteiten maken mijn leven de moeite waard?' en ‘Wat voor belangrijke dingen moet ik  doen met mijn tijd?'

 

Jouw levensdoel bestaat meestal uit meer dan één activiteit, aangezien er ongetwijfeld veel activiteiten zijn die jij de moeite waard vindt om met jouw tijd te doen, afhankelijk van jouw interesses en vaardigheden. Hoe meer hoe beter.

 

Om te voelen dat jouw leven de moeite waard is, moet jouw levensdoel niet alleen jezelf ten goede komen, maar ook dingen die groter zijn dan jezelf, zoals jouw familie, de maatschappij, kunst of natuur. Het moet activiteiten omvatten waarvan de positieve impact op anderen voor jou betekenisvol is. Het moet ook bevredigende ervaringen bevatten die belangrijk voor jezelf zijn, zoals genieten van muziekoptredens, kunstwerken waarderen, verbinding maken met de natuur of authentiek communiceren met andere personen.

 

Een deel van jouw levensdoel kan bijvoorbeeld zijn om jouw kinderen op te voeden tot onafhankelijke en emotioneel volwassen individuen. Het kan het schrijven van kookboeken omvatten om mensen te helpen voedzamere en gezondere maaltijden te bereiden. En het kan vrijwilligerswerk in een verpleeghuis inhouden om ouderen te helpen fysiek en mentaal actief te blijven.

 

Jouw levensdoel gaat over wat jij belangrijk vindt om met jouw tijd te doen, het gaat niet om wat anderen vinden dat jij met jouw tijd zou moeten doen. Het uitzoeken van jouw levensdoel is een interne zoektocht. Het is jouw leven en dus is het jouw levensdoel.

 

Jouw levensdoel is altijd tijdgebonden. Het verandert in de loop van de tijd, bijvoorbeeld door grote veranderingen in jouw levensomstandigheden, zoals trouwen, een kind krijgen of met pensioen gaan. Of wellicht door levensveranderende ervaringen, zoals een ernstig ongeval of een inspirerende ontmoeting. Een levensdoel is geen doel in de traditionele betekenis. Doelen hebben een einddatum: zodra je een doel hebt bereikt, is het geen doel meer. Een levensdoel is doorlopend. 

Verwant: De blogpost ‘Hoe jij jouw persoonlijke waarden kunt uitzoeken’ gaat over uitzoeken hoe jij je leven wilt leiden en wat voor soort persoon jij wilt zijn. Levensdoel gaat over wat je doet, persoonlijke waarden gaan over hoe je doet wat je doet. Wat versus hoe.

 

Waarom weten veel mensen vaak niet wat ze met hun leven moeten doen?

Mensen evolueerden gedurende ongeveer twee miljoen jaar in kleine stammen van enkele tientallen individuen, en jaagden op dieren en verzamelden voedsel tot ongeveer 12.000 jaar geleden. Gedurende 99 procent van hun evolutionaire geschiedenis waren mensen jager-verzamelaars. Deze lange pre-agrarische periode heeft ons verstand aangepast aan een stamleven van jagen en verzamelen, waardoor veel van onze huidige psychologische eigenschappen zijn gevormd.

 

We zijn niet geboren voor een hoger doel (anders dan het biologische doel van voortplanting).

 

Onze menselijke jager-verzamelaar voorouders hoefden zichzelf geen vragen te stellen als 'Wat wil ik met mijn leven doen?' of 'Waarom doe ik wat ik doe?' Ze moesten gewoon doen wat nodig was om te overleven en zich voort te planten in een harde, onzekere en gevaarlijke wereld vol roofdieren en vijandige naburige stammen. Ze hadden weinig keuze in wat ze met hun tijd moesten doen. Ze moesten voedsel zoeken, op dieren jagen, kleding maken, onderdak regelen voor bescherming en voor hun kinderen zorgen.

 

Wij zijn jagers-verzamelaars die in een postindustriële wereld leven. Velen van ons hoeven niet te strijden om te overleven omdat er geen roofdieren in de buurt zijn, er altijd voldoende voedsel beschikbaar is en de verzorgingsstaat zorgt voor een financieel vangnet. En voor velen van ons is het leven complex, met een enorme keuze aan wat te doen met onze tijd. Fulltime of parttime werken? Werken in de landbouw, kunst, productie of …? Thuis blijven om voor de kinderen te zorgen? De wereld rondreizen? Een hobby uitoefenen? Vrijwilliger zijn? Boeken lezen? Trainen? Tennissen, voetballen of …? De opties zijn bijna eindeloos.

 

Veel mensen hebben geen idee wat ze met hun leven aan moeten omdat ons jager-verzamelaar verstand niet genoeg tijd heeft gehad om zich aan te passen aan deze nieuwe omstandigheden. Er is niets mis met ons als we ons levensdoel niet kennen. Geconfronteerd met de verbijsterende reeks keuzes, kunnen we ons alleen maar afvragen: ‘Welke belangrijke dingen moet ik met mijn tijd doen?’

 

Waarom is het belangrijk om een ​​levensdoel te hebben?

'Hij die een waarom heeft om voor te leven, kan bijna elk hoe verdragen.' (Friedrich Nietzsche)

 

Een levensdoel hebben is belangrijk omdat het je iets geeft om voor te leven. Mensen die de gruwelijke vernietigingskampen van de nazi's overleefden, waren vaak niet de fysiek sterkste, maar degenen die een doel in het leven hadden om in de toekomst te vervullen, zoals hun kinderen terug willen zien of een boek schrijven over hun ervaringen. Het ging niet alleen om overleven, maar er moest een waarom zijn om te overleven. (Viktor Frankl, zie Referenties sectie)

 

Onderzoek wijst uit dat het hebben van een levensdoel een aanzienlijke invloed kan hebben op zowel het lichamelijke als het cognitieve welzijn. Dit omvat voordelen zoals een langere levensduur, een verminderd risico op hartaanvallen en beroertes, minder psychosomatische symptomen, een langzamere cognitieve achteruitgang tijdens het leven en een verminderde kans op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer.

Het hebben van een levensdoel werkt als een motivator. Betekenisvolle projecten en activiteiten vereisen vaak een soort strijd om obstakels, tegenslagen en pijnlijke gevoelens te overwinnen. Het hebben van een levensdoel maakt je veerkrachtiger omdat je het gevoel hebt dat de strijd de moeite waard is. Stel dat het schrijven van geschiedenisboeken jouw levensdoel is. Dit maakt het voor jou de moeite waard om veel tijd te besteden aan uitgebreid onderzoek, alleen te zijn tijdens het schrijven en om te gaan met gevoelens van zelftwijfel en angst voor afwijzing en kritiek.

 

Het hebben van een levensdoel werkt als een kompas, als je persoonlijke poolster, die je helpt in de richting te gaan die je wilt. Het geeft je een basis waarop je kunt beslissen hoe je jouw eindige middelen zoals geld, tijd en energie, het beste kunt gebruiken. Het vertelt je welke doelen je zou moeten nastreven. Het stelt je in staat om bewuste beslissingen en keuzes te maken die in lijn zijn met wat jij belangrijk vindt om te doen. Bijvoorbeeld om te kiezen welke projecten je op je werk wilt aannemen, en welke activiteiten je meer of minder wilt doen in je dagelijks leven. Dit maakt jouw leven minder ingewikkeld en minder stressvol.

Uit onderzoek blijkt dat het hebben van een levensdoel een belangrijke rol speelt bij het behouden van emotioneel evenwicht tijdens stressvolle en uitdagende tijden. Het lijkt de nadelige effecten van stressoren te verzachten. Individuen met een levensdoel blijven ook emotioneel in balans als ze positieve gebeurtenissen meemaken. Hun emotionele toestand fluctueert niet op en neer op basis van wat er met hen gebeurt. Ze hebben de neiging zich goed te voelen, ongeacht wat er om hen heen gebeurt.

 

Het hebben van een levensdoel geeft je een criterium voor succes. Succes gaat meer over de manier waarop jij jouw leven leidt dan over de materiële resultaten. Hoe meer je leeft in overeenstemming met jouw levensdoel (wat je belangrijk vindt om te doen) en persoonlijke waarden (hoe je je wilt gedragen), hoe succesvoller je bent.

 

Hoe kun je voor jezelf uitzoeken wat jouw levensdoel is?

Als je jouw leven bevredigend vindt, is het niet nodig om jouw levensdoel te achterhalen. Je hebt waarschijnlijk een levensdoel zonder dat je je daarvan bewust bent. Je zorgt bijvoorbeeld goed voor jouw gezin, onderhoudt jouw tuin en ontmoet regelmatig jouw vrienden, zonder te beseffen dat deze activiteiten jouw levensdoel zijn.

 

Maar als je geen duidelijke richting in je leven voelt, het gevoel hebt dat je de wereld niets te bieden hebt, of je afvraagt ​​of dit alles is wat het leven te bieden heeft, kun je baat hebben bij het uitzoeken van jouw levensdoel.

 

Je kunt dit doen door uit te zoeken welke activiteiten jij leuk vindt of belangrijk vindt om te doen, na te denken over wat die activiteiten leuk of waardevol maakt, en vervolgens jouw levensdoel te formuleren op basis van jouw reflectie.

 

1️⃣ Maak een lijst van activiteiten die jij leuk vindt of belangrijk vindt om te doen

Gebruik twee of meer van de onderstaande technieken om een ​​lijst te maken met activiteiten die jij leuk vindt of belangrijk vindt om te doen. Streef naar een lijst van ten minste zeven activiteiten. Het is belangrijk om deze activiteiten op te schrijven, aangezien jij ze nodig hebt voor de volgende stappen in dit proces en voor toekomstig gebruik. Wees zo specifiek mogelijk.

 

Neem de volgende elementen op in elke beschrijving (niet noodzakelijkerwijs in de vermelde volgorde):

·       Wat je doet (of deed, of gaat doen)

·       Waar je bent (of was, of zal zijn)

·       Wie er nog meer is (of was, of zal zijn) en wat ze doen (of deden, of zullen doen)

·       Met welke objecten of apparaten jij omgaat, indien van toepassing (zoals een voetbal, tablet, zeilboot of auto)

·       Hoe jij je voelt (of voelde, of verwacht te voelen)

 

Dus pak pen en papier, of open een elektronisch document, schrijf 'Activiteiten' bovenaan een nieuwe pagina en maak jouw lijst met activiteiten met behulp van twee of meer van de onderstaande technieken.

 

👉 De 80-jarige jij

Stel je voor dat je 80 jaar oud bent en terugkijkt op jouw leven zoals het nu is.

 

Schrijf je antwoorden op de volgende vragen op:

🤔 Aan welke activiteiten heb ik te weinig tijd besteed?

🤔 Als ik terug in de tijd zou kunnen gaan, welke activiteiten zou ik dan gaan doen of meer doen?

 

Je kunt denken aan activiteiten in levensgebieden zoals lichamelijke gezondheid, emotionele gezondheid, werk (betaald of onbetaald), hobby's, gezin, het maatschappelijk leven of relaties. En je kunt denken aan activiteiten in levensrollen als ouder, kind, grootouder, vriend, levenspartner, werknemer, collega, burger, coach of mentor.

 

Voorbeelden:

💃 Ik besteedde te weinig tijd aan salsadansen met mijn partner, wat jammer is, want dansen en contact maken met mijn partner geeft me een goed gevoel.

🌳 Als ik terug in de tijd kon gaan, zou ik wekelijks wandelingen maken in het bos bij mijn huis, alleen of met anderen, om mijn fysieke fitheid te vergroten en mijn stressniveau te verminderen.

🤝 Ik bracht te weinig tijd door met vrienden, contact met ze maken en plezier maken.

 

 

👉 Jouw piekervaringen

Schrijf ten minste drie ervaringen op waarbij jij je als volgt voelde:

meest vreugdevol of gelukkig, echt levend, volledig betrokken, super energiek, op je meest vitaal, helemaal jezelf, totaal vervuld of tevreden, extatisch of helemaal in flow (de tijd vloog voorbij).

 

Je kunt hierbij denken aan gebieden als school, studie, werk (betaald of onbetaald), hobby's, vakantie, sport, het maatschappelijk leven, natuur, familie of vrienden. Misschien heb je foto's of dagboekaantekeningen die je ter inspiratie kunt gebruiken. Wees eerlijk, idealiseer je ervaringen niet. En veroordeel jezelf niet, er zijn geen goede of foute gevoelens over wat je hebt meegemaakt. Probeer ten minste één piekervaring op te nemen waarin jij van waarde was voor anderen, bijvoorbeeld gerelateerd aan werk (betaald of onbetaald), het maatschappelijk leven of relaties.

 

Voorbeelden:

🎨 Ik ging naar een tentoonstelling van mijn favoriete schilder en werd weggeblazen door de schoonheid van de tentoongestelde kunstwerken. Ik ging helemaal op in de schilderijen en merkte pas aan het einde dat er meer dan vier uur verstreken waren.

⚽ Toen ik jong was voetbalde ik bijna elke middag met kinderen uit de buurt. We gingen altijd zo op in het spel dat we de tijd uit het oog verloren en te laat waren voor het avondeten.

 

👉 Meest waardevolle activiteiten

Beantwoord gedurende een paar dagen of weken aan het einde van elke dag de vraag:

🤔 Wat heb ik vandaag gedaan dat ik echt de moeite waard vond?

 

Schrijf de activiteit van de dag op die jij het meest waardevol vond. Concentreer je op activiteiten waarbij jij van waarde was voor anderen, bijvoorbeeld op het werk (betaald of onbetaald), in het maatschappelijk leven of in een relatie. Het gaat er niet om wat je graag deed, het gaat erom wat voor jou het meest betekenisvol was.

 

Ga door totdat je ten minste drie meest waardevolle activiteiten hebt opgeschreven. Als je een paar dagen niets zinvols ervaart, probeer dan wat nieuwe activiteiten waarvan je denkt dat ze de moeite waard kunnen zijn. Dit kan inhouden dat je de natuur verkent door te gaan wandelen, een nieuwe vorm van lichaamsbeweging of een nieuwe hobby uitprobeert, deelneemt aan workshops over onderwerpen die je interesseren, of vriendelijke daden verricht, zoals vrijwilligerswerk doen bij een daklozenopvang of iemand in nood helpen.

 

Voorbeelden:

🎓 Ik gaf bijles wiskunde aan kinderen die worstelen met algebra en meetkunde om hun begrip van deze onderwerpen te verbeteren.

🍽️ Ik kookte een voedzame en gezonde maaltijd voor mijn gezin omdat ik mijn en hun gezondheid belangrijk vind.

💵 Ik heb geld gedoneerd aan de voedselbank zodat zij voedsel kunnen verstrekken aan mensen die moeite hebben om rond te komen.

 

👉 Nog maar één jaar te leven

Stel je voor dat je weet dat je nog maar één jaar te leven hebt. Welke activiteiten zou jij in dat jaar doen en ten behoeve van wie?

 

Bijvoorbeeld: als ik nog maar één jaar te leven had, zou ik...

📖 … mijn levenslessen opschrijven en delen met mijn familie en vrienden zodat zij kunnen profiteren van mijn inzichten en ervaringen.

🫂 … veel meer tijd doorbrengen met familie en vrienden, en hen vertellen hoe belangrijk ze voor mij zijn.

⚱️ … al mijn financiële zaken en mijn uitvaart regelen zodat mijn nabestaanden dit niet hoeven te doen.

 

2️⃣ Denk na over jouw lijst met activiteiten

Je hebt nu een lijst met minimaal zeven activiteiten die je leuk vindt of belangrijk vindt om te doen. Denk na over jouw lijst en noteer jouw antwoorden op de volgende vragen:

🤔 Wat maakt deze activiteiten leuk of lonend voor mij?

🤔 Welke elementen hebben de activiteiten gemeen?

🤔 Welke inzichten kan ik over mezelf ontdekken?

🤔 Welke patronen zie ik?

 

Wees duidelijk, specifiek en concreet in jouw antwoorden, aangezien ze jou waardevolle inzichten kunnen geven voor jouw levensdoel.

 

3️⃣ Formuleer jouw levensdoel

Schrijf aan de hand van jouw activiteitenlijst en de resultaten van jouw reflectie jouw levensdoel op door onderstaande vragen te beantwoorden. Ga ervan uit dat geld en andere omstandigheden geen rol spelen, dat je je niet laat leiden door andermans oordelen en meningen, en dat je niemand hoeft te plezieren of indruk hoeft te maken. Jouw levensdoel bestaat meestal uit meerdere activiteiten, dus schrijf zoveel activiteiten op als nodig is. Streef naar een evenwicht tussen activiteiten die jou persoonlijke voldoening geven en activiteiten die bijdragen aan anderen (sommige activiteiten kunnen beide doen). Vergeet jouw eigen welzijn en behoeften niet.

 

🤔 Welke belangrijke activiteiten wil ik eigenlijk met mijn tijd doen? Welke activiteiten vind ik echt de moeite waard om te doen? Voor welke activiteiten ben ik bereid zaken als tijd of geld op te offeren? Voor welke activiteiten ben ik bereid onaangename ervaringen te tolereren? Wat kan ik doen om een ​​probleem op te lossen dat ik opgelost wil hebben?

🤔 Voor wie of wat wil ik dit doen? Wie zou ik willen dienen? Wie of wat wil ik helpen?

🤔 Wat hebben ze (of ik) eraan? Welk gunstig verschil wil ik voor hen maken?

 

Schrijf jouw levensdoel activiteiten op in een formaat dat de drie bovenstaande elementen bevat, bijvoorbeeld:

Ik              <een activiteit die jij belangrijk vindt om met jouw tijd te doen>

voor         <voor wie of wat je deze activiteit doet>,

om           <de gunstige verandering voor wie of wat je deze activiteit doet>.

 

Voorbeelden van levensdoel activiteiten:

🐶 Ik werk in ons plaatselijke dierenasiel voor verdwaalde, verloren en verlaten huisdieren, om voor ze te zorgen en ze te beschermen totdat ze herenigd zijn met hun baasjes of geadopteerd zijn.

🖊️ Ik schrijf inspirerende zelfhulpboeken voor tieners, om ze inzichten en hulpmiddelen te geven om ze te helpen beter om te gaan met negatieve emoties en gemakkelijker door hun leven te navigeren.

🖌️ Ik maak prachtige schilderijen voor kunstliefhebbers, om ze kunstwerken te bezorgen waar mensen nog eeuwen van kunnen genieten.

 

4️⃣ Denk regelmatig na over jouw levensdoel 

Denk periodiek, bijvoorbeeld maandelijks, na over jouw levensdoel en herzie de activiteiten indien nodig. Het kan enkele weken of maanden duren om erachter te komen wat jouw levensdoel precies is. Neem gewoon de tijd, het is de moeite waard. 

 

Hoe kun je meer leven in lijn met jouw levensdoel?

Het is niet genoeg om te weten wat jouw levensdoel is. Als je wilt dat het een verschil maakt in jouw leven, moet je ernaar handelen. In een goed ontworpen en goed geleefd leven is wat jij doet in overeenstemming met wat jij belangrijk vindt om te doen met jouw tijd. Een leven dat de moeite waard is, vereist dat je activiteiten doet waarvan je denkt dat ze belangrijk zijn, in plaats van activiteiten die triviaal of onbelangrijk voor je zijn.

  

⚒️ Zet kleine stappen

Onderneem de kleinste actie die je nu kunt doen die aansluit bij jouw levensdoel.

 

Het succesvol voltooien van kleine taken die aansluiten bij jouw levensdoel helpt bij het opbouwen van momentum, geeft een gevoel van prestatie, vergroot het zelfvertrouwen, verbetert de focus, vermindert uitstelgedrag en vermindert de angst om te falen. Deze positieve cyclus motiveert je om te blijven handelen in lijn met jouw levensdoel.

 

Dus elke keer als je je afvraagt wat je moet doen, vraag jezelf dan af:

🤔 Wat is de kleinste actie die ik nu kan doen die in lijn is met mijn levensdoel?

 

En doe het dan gewoon!

 

⚒️ Stem jouw keuzes en beslissingen af ​​op jouw levensdoel

Laat jouw levensdoel jouw keuzes en beslissingen leiden over welke activiteiten jij gaat doen. Hoe bewuster en duidelijker jij bent over wat voor soort activiteiten belangrijk voor jou zijn en waarom, hoe gerichter jij verbeteringen in jouw leven kunt ontwerpen en bouwen. Maak bewuste keuzes over welke projecten je op je werk wilt aannemen en welke activiteiten je in je dagelijkse leven wilt starten.

 

Beantwoord voor je aan een nieuw project of activiteit begint de volgende vraag voor jezelf.

🤔 Sluit dit project of deze activiteit aan bij mijn levensdoel?

 

Begin niet aan iets dat niet in overeenstemming is met jouw levensdoel, tenzij er dwingende redenen zijn om dit wel te doen. Het is belangrijk dat je een bewuste keuze maakt.

 

⚒️ Beoordeel regelmatig jouw afstemming met jouw levensdoel

Beoordeel periodiek, bijvoorbeeld maandelijks, in hoeverre jouw activiteiten passen bij jouw levensdoel en kies de activiteiten waaraan jij meer of minder wilt werken.

 

Beantwoord voor jezelf de vragen

🤔 Welke van mijn activiteiten passen niet bij mijn levensdoel?

🤔 Welke van deze activiteiten kan ik stoppen of minder doen?

🤔 Welke activiteiten moet ik starten of meer doen?

 

Onderneem vervolgens toegewijde actie om meer in lijn te leven met jouw levensdoel. 

Referenties

 De valstrik van het geluk, Russ Harris

Lees mijn samenvatting van dit boek

  

De zin van het bestaan, Viktor E. Frankl

Ontwerp je eigen leven, Bill Burnett en Dave Evans

Lees mijn samenvatting van dit boek

  

7 Strange Questions That Help You Find Your Life Purpose, by Mark Manson,

Happiness 2.0: Cultivating Your Purpose, Hidden Brain, by Shankar Vedantam, featuring Anthony Burrow

What Gives Life Purpose?, Psychology Today, by Susan Krauss Whitbourne PhD, ABPP

Mijn blogposts over levensontwerp zijn te vinden via deze link:

https://www.a3lifedesign.com/blog-nederlands/category/Levensontwerp

Contact

Previous
Previous

Hoe jij jouw gedachten kunt laten komen en gaan

Next
Next

Hoe jij jouw persoonlijke waarden kunt uitzoeken