Het eenheidsprincipe: Het benutten van de kracht van onze staminstincten

We hebben de neiging om degenen die we als één van ons beschouwen te bevoordelen.

Met welke groepen voel jij je sterk verbonden?

Welke emoties ervaar jij als jouw favoriete sportteam wint of verliest?

Waarom gebruiken collectieven vaak verwantschapslabels zoals ‘broer’, ‘zus’ en ‘familie’?

 

✳️✳️✳️

 

Het eenheidsprincipe is onze neiging om degenen die wij als één van ons beschouwen te bevoordelen.

 

We verdelen mensen automatisch in degenen die tot onze groep behoren (wij) en degenen die dat niet doen (zij). Wij bevoordelen degenen die tot onze groep, ook wel stam of in-groep genoemd, behoren. Het welzijn van onze groepsleden is voor ons belangrijker dan dat van niet-leden. Wij bieden groepsleden meer ondersteuning, middelen en mogelijkheden dan niet-leden. En we hebben de neiging om de overtuigingen en het gedrag van onze groepsleden te gebruiken om de onze te sturen.

 

Het eenheidsprincipe is een bias die diepe evolutionaire wortels heeft. Onze voorouders van jager-verzamelaars konden niet overleven zonder deel uit te maken van een stam. Het bevoordelen van leden van de eigen stam zorgde voor wederzijdse bescherming en het delen van hulpbronnen, waardoor de overlevingskans voor iedereen binnen de stam werd vergroot. Mensen zijn tribale dieren.

 

Het gevoel van eenheid is gebaseerd op stamachtige kenmerken die we gebruiken om onze groepen te definiëren. Familiegroepen zijn gebaseerd op familie- en verwantschapsbanden. Sociale groepen zijn gebaseerd op factoren zoals ras, etniciteit, cultuur, religie, geslacht en seksuele geaardheid. Interessegroepen zijn gebaseerd op specifieke interesses, zoals fan zijn van een bepaalde sportclub of een gedeelde hobby hebben. Geografische groepen zijn gebaseerd op geografische locaties zoals buurt, plaats, regio of land. Politieke en ideologische groepen zijn gebaseerd op overeenstemming met politieke partijen, ideologische bewegingen en belangengroepen. Kameraadschapsgroepen (groepen van broeders/zusters) zijn gebaseerd op het sterke gevoel van eenheid dat voortkomt uit het samen delen van intense ervaringen, zoals vechten in een oorlog, branden bestrijden en reageren op noodsituaties. We kunnen tegelijkertijd tot meerdere groepen behoren.

 

De kracht van onze identificatie met een bepaalde groep beïnvloedt de mate waarin we ons aan het eenheidsprincipe houden. Wanneer we ons sterk identificeren met onze in-groep, is de kans groter dat we vriendjespolitiek, loyaliteit, solidariteit en samenwerking met groepsleden tonen, terwijl we ook meer achterdocht, wantrouwen of vijandigheid jegens leden van de uit-groep aan de dag leggen.

 

Voorbeelden van het eenheidsprincipe

👉 Het ondersteunen van een sportteam brengt vaak een sterk gevoel van identificatie met het team met zich mee. Wanneer het team wint, voelen we een gevoel van trots en prestatie, alsof we zelf gewonnen hebben. Omgekeerd kunnen we, wanneer het team verliest, teleurstelling, frustratie en zelfs een gevoel van persoonlijk falen ervaren.

 

👉 Vanuit evolutionair perspectief streven we ernaar het voortbestaan van onze genen te verzekeren, niet alleen die van onszelf, maar ook kopieën ervan in verwante familieleden. Daarom zijn we zeer geneigd om genetisch naaste familieleden te steunen, vooral onze nakomelingen. Om een gevoel van eenheid onder de leden te creëren, maken collectieven gebruik van de kracht van verwantschap door verwantschapslabels te gebruiken zoals ‘broers’, ‘zus’ en ‘familie’.

 

👉 Bedrijven creëren een gevoel van eenheid door middel van teambuildingevenementen waarbij teamleden samenwerken om een reeks intense uitdagingen aan te pakken, zoals retraites in de wildernis, veeleisende hindernisbanen en wildwater raften.

 

👉 Loyaliteitsleugens zijn opzettelijke leugens die groepsleden vertellen om de reputatie van hun eigen groep te beschermen. Leden kunnen bijvoorbeeld liegen om gevallen van onethisch gedrag binnen de groep te verdoezelen, of om de schuld af te schuiven op individuen buiten de groep. Deze leugens komen voort uit een gevoel van loyaliteit aan de groep. Leden beschouwen het vertellen van leugens die de groep versterken als moreel superieur aan het vertellen van waarheden die de groep verzwakken. Tribalisme overtroeft de waarheid.

 

👉 Romantische partners kunnen hun meningsverschillen verminderen door hun gedeelde identiteit als koppel te benadrukken. Bijvoorbeeld door de woorden ‘ons’, ‘onze’ en ‘wij’ te gebruiken, of door gevoelens van zorgzaamheid te benadrukken. Tijdens een meningsverschil kunnen partners hun gedeelde identiteit uit het oog verliezen, omdat ze zich concentreren op datgene waarover ze het niet eens zijn in plaats van op hun partnerschap. Ons gedrag wordt altijd geleid door waar we ons op dat moment op concentreren.

 

Mogelijke negatieve effecten van het eenheidsprincipe

👉 Binnen hechte groepen kan het eenheidsprincipe aansprakelijkheid en toezicht ontmoedigen, omdat leden kunnen aarzelen om wangedrag binnen hun eigen groep aan te pakken uit angst de eenheid te verstoren. Hierdoor kan onethisch gedrag ongecontroleerd blijven, wat schadelijke gevolgen kan hebben voor individuen en de bredere gemeenschap. De Rooms-Katholieke Kerk heeft bijvoorbeeld te maken gehad met talloze schandalen in verband met haar pogingen om gevallen van seksueel kindermisbruik door geestelijken te verdoezelen.

 

👉 Het eenheidsprincipe kan onbedoeld leiden tot de uitsluiting van individuen die niet passen binnen de gedeelde identiteit van een organisatie. Deze uitsluiting kan de diversiteit van ideeën, ervaringen en standpunten beperken, waardoor innovatie en probleemoplossing worden belemmerd. In de academische wereld kunnen wetenschappers die zich niet conformeren aan de heersende ideologieën binnen een instelling bijvoorbeeld te maken krijgen met uitsluiting of discriminatie.

 

👉 Binnen een hecht team kan het eenheidsprincipe een cultuur van groepsdenken bevorderen, waarin afwijkende meningen worden ontmoedigd ten gunste van het behoud van de harmonie. Als gevolg hiervan kunnen kritische analyses en innovatieve oplossingen worden onderdrukt, wat kan leiden tot suboptimale resultaten of gemiste kansen voor groei en verbetering. Desastreuze militaire campagnes, zoals de escalatie van de oorlog in Vietnam en de invasie van Irak, worden vaak aangehaald als voorbeelden van groepsdenken.

 

👉 In sociale of politieke contexten kan het eenheidsprincipe bijdragen aan de marginalisering of discriminatie van individuen die worden gezien als leden van de uit-groep. Deze bias kan zich manifesteren in discriminerend beleid, uitsluitingspraktijken of zelfs geweldsdaden.

 

Hoe de negatieve invloed van het eenheidsprincipe te verminderen

Onszelf beschermen tegen de negatieve gevolgen van biases kan vermoeiend en onpraktisch zijn, maar het kan de moeite waard zijn als er veel op het spel staat.

 

⚒️ Word je bewust van het eenheidsprincipe

Je bewust worden van de potentiële negatieve invloed van het eenheidsprincipe is de eerste stap in het verminderen van de invloed ervan. Telkens wanneer je een belangrijke beslissing neemt waarbij jouw loyaliteit aan een groep betrokken is, doe dan een stap terug om te onderzoeken of de invloed van het eenheidsprincipe tot nadelige gevolgen voor jezelf of anderen zou kunnen leiden, zowel binnen als buiten jouw groep. Stel jezelf vragen zoals:

🤔 Baseer ik mijn beslissing in de eerste plaats op mijn loyaliteit aan de groep? Onderzoek of jouw besluitvormingsproces gebaseerd is op objectieve criteria in plaats van op groepsloyaliteit. Loyaliteit kan ervoor zorgen dat je terughoudend bent in het uiten van afwijkende meningen of dat je belangenverstrengelingen of wangedrag over het hoofd ziet.

🤔 Omarm ik alternatieve perspectieven en afwijkende meningen? Door diverse perspectieven en constructieve kritiek te omarmen, ook van mensen buiten jouw groep, kunt je een robuuster besluitvormingsproces bevorderen dat rekening houdt met een reeks gezichtspunten en groepsdenken vermijdt.

🤔 Betwist ik aannames en stereotypen? Onderzoek kritisch alle onderliggende aannames en stereotypen die jouw percepties en beslissingen kunnen beïnvloeden, om een meer inclusief besluitvormingsproces te bevorderen.

🤔 Houd ik rekening met de mogelijke invloed op anderen? Om je te helpen de eerlijkheid en inclusiviteit van jouw keuzes te beoordelen, kun je overwegen hoe jouw beslissingen verschillende anderen kunnen beïnvloeden, inclusief degenen die niet nauw verbonden zijn met jouw groep.

🤔 Is deze beslissing werkelijk in lijn met mijn behoeften en doelen, levensdoel en persoonlijke waarden? Beoordeel of de beslissing aansluit bij wat je werkelijk wilt of nodig hebt, ongeacht de neiging om groepsleden te bevoordelen of loyaal te zijn aan jouw groep.

 

Als je je ervan bewust wordt dat de invloed van het eenheidsprincipe negatieve gevolgen kan hebben voor jezelf of anderen, onderneem dan stappen om de effecten ervan te verzachten, zodat je jouw opties objectiever kunt beoordelen.

 

⚒️ Beoefen zelfstandig denken

Eén strategie om de negatieve effecten van het eenheidsprincipe als individu te overwinnen, is het cultiveren van zelfbewustzijn en het actief beoefenen van onafhankelijk denken.

 

Om deze strategie effectief te implementeren:

👉 Verbeter jouw kritische denkvaardigheden door informatie objectief te beoordelen, aannames in twijfel te trekken en argumenten te analyseren op basis van bewijsmateriaal en logica.

👉 Zoek actief naar afwijkende perspectieven en meningen van individuen met verschillende achtergronden, ervaringen en standpunten.

👉 Wees bereid om groepsnormen ter discussie te stellen en beslissingen of acties in twijfel te trekken die primair worden gedreven door groepscohesie in plaats van door beredeneerde analyses.

👉 Vertrouw op jouw eigen oordeel, zelfs als dit betekent dat je moet afwijken van de consensus of dat je afwijkende meningen moet uiten. Ontwikkel het vertrouwen om achter jouw overtuigingen te staan en te pleiten voor wat volgens jou juist is, zelfs tegen tegenstand of sociale druk in.

👉 Streef ernaar de perspectieven van anderen te begrijpen, vooral van degenen die zich binnen jouw sociale of professionele kringen gemarginaliseerd of buitengesloten voelen.

👉 Weersta de druk om je aan groepsdenken te conformeren. Streef naar een evenwichtig en genuanceerd begrip van complexe kwesties, waarbij je grijstinten herkent in plaats van te bezwijken voor zwart-witdenken.

 

🎉👏🎈

 

We hebben de neiging om degenen die we als één van ons beschouwen te bevoordelen. Dit eenheidsprincipe vergemakkelijkt vaak samenwerking en bevordert sociale harmonie en wederzijdse steun. De negatieve effecten ervan kunnen echter verantwoordelijkheid en toezicht ontmoedigen, leiden tot uitsluiting van individuen en een cultuur van groepsdenken bevorderen. Het ontwikkelen van zelfbewustzijn en het actief beoefenen van onafhankelijk denken kunnen deze negatieve gevolgen verzachten.

Referenties

Invloed: De zeven geheimen van het overtuigen, Robert B. Cialdini

This Should Be Labeled a Universal Principle of Influence, Psychology Today, Robert Cialdini Ph.D.

Mijn blogs over invloed zijn hier beschikbaar:

https://www.a3lifedesign.com/blog-nederlands/category/Invloed


Contact

Previous
Previous

Invloed: De zeven principes van overtuiging

Next
Next

Het consistentieprincipe: Waarom je voorzichtig moet zijn bij het instemmen met kleine verzoeken