Bouw jouw geteste pad

Bereik jouw ontwerpdoel door de geteste ideeën van het door jou gekozen levenspad te implementeren.

 

In de vorige levensontwerpfase heb je de ideeën van het door jou gekozen levenspad getest, wat resulteerde in een of meer ideeën die jou waarschijnlijk zullen helpen jouw ontwerpdoel te bereiken. Als je de vorige fase nog niet hebt voltooid, kun je de instructies vinden door op deze link te klikken:

https://www.a3lifedesign.com/blog-nederlands/test-jouw-gekozen-pad

 

Het doel van deze fase is om jouw ontwerpdoel te bereiken door de geteste ideeën van het door jou gekozen levenspad te implementeren. Misschien wel belangrijker: je zult meer gaan lijken op het soort persoon dat je wilt zijn door je te gedragen in overeenstemming met jouw levensdoel en persoonlijke waarden (jouw ontwerpdoel is hierop afgestemd).

 

Levensontwerp gaat over actie ondernemen. Al jouw eerdere werk heeft alleen waarde als je iets met de resultaten doet. Dus zodra je een levenspad hebt getest, begin dan onmiddellijk met het bouwen ervan door de geteste ideeën ervan te implementeren.

 

Om jouw geheugen op te frissen, volgen hier enkele voorbeelden van ontwerpdoelen en geteste levenspaden:

👉 Ik wil wekelijks voldoende bewegen. Ik ga sporten terwijl ik tv kijk, ga twee keer per week zwemmen en neem minder de auto.

👉 Ik wil een studie kiezen die bij mijn sterke punten en interesses past. Ik ga wiskunde studeren.

👉 Ik wil verhuizen naar een land met lagere kosten van levensonderhoud en een gunstig klimaat. Ik ga verhuizen naar Kroatië.

👉 Ik wil mijn cardiovasculaire conditie verbeteren en mezelf over mijn fysieke grenzen heen duwen. Ik ga een marathon lopen.

 

Ideeën kunnen variëren van relatief eenvoudig, zoals het aanleren van een nieuwe gewoonte, tot complex, zoals jarenlang studeren of verhuizen naar een ander land.

 

Hoe vergroot je de kans op het behalen van jouw ontwerpdoel?

Gebruik zoveel mogelijk van de onderstaande technieken om de kans op een succesvolle implementatie van jouw geteste ideeën aanzienlijk te vergroten.

 

👉 Definieer jouw doelen

Specificeer voor elk idee het doel dat je wilt bereiken, inclusief een tijdsbestek voor wanneer je het doel wilt bereiken. Doelen geven richting, motiveren je om actie te ondernemen en stellen je in staat de voortgang te bepalen. Wees specifiek en zorg ervoor dat jouw doelen realistisch en haalbaar zijn. Je wilt bijvoorbeeld binnen vier jaar een bachelordiploma wiskunde behalen. Of je wilt binnen twee maanden de gewoonte hebben opgebouwd om te gaan sporten terwijl je tv kijkt.

 

👉 Deel grote doelen op in kleinere subdoelen

Waardevolle doelen vereisen vaak aanhoudende inspanningen die maanden of jaren kunnen duren. Werk terug vanuit een groot doel, waarbij je concrete, realistische, tussenliggende subdoelen en hun voltooiingsdata definieert en vastlegt. Rangschik subdoelen in een logische volgorde, zodat het bereiken van het ene subdoel op natuurlijke wijze leidt naar het volgende subdoel op weg naar jouw grote doel.

 

Definieer jouw doelen SMART: Specifiek (zodat er geen onduidelijkheid is), Meetbaar (zodat je de voortgang kunt volgen en ervoor kunt zorgen dat je gestage vooruitgang boekt), Acceptabel, Realistisch (zowel om frustratie als demotivatie te voorkomen) en Tijdsgebonden (geef elk van jouw subdoelen een einddatum om een gevoel van urgentie te creëren).

 

Als het bijvoorbeeld jouw doel is om over een jaar een marathon binnen 4 uur te lopen, kun je een gestructureerd trainingsplan opstellen dat het hele jaar bestrijkt. Je kunt subdoelen definiëren die een wekelijkse of maandelijkse opbouw van kilometers en snelheid specificeren, waarbij je terugwerkt van jouw grote doel naar jouw huidige fitnessniveau.

 

👉 Deel subdoelen op in taken

Deel subdoelen op in specifieke taken of acties die direct bijdragen aan het bereiken van deze doelen.

De taken moeten klein en uitvoerbaar zijn. Wat moet je doen om elk subdoel te bereiken?

 

Beschrijf jouw taken duidelijk en zorg ervoor dat ze gemakkelijk te begrijpen zijn. Gebruik concrete werkwoorden om aan te geven wat er moet gebeuren, zoals verzenden, bellen, schrijven, ophalen, wassen, enzovoort. Geef aan waar en door wie de taak wordt uitgevoerd. Voeg indien nodig criteria toe waarmee je objectief kunt bepalen of de taak is voltooid.

 

Plan de taken voor de komende dagen gedetailleerd: noteer de lijst met taken die je gaat voltooien en wanneer je ze gaat uitvoeren. Houd het plan eenvoudig en duidelijk.

 

👉 Wees georganiseerd

Door georganiseerd te zijn, kun je gefocust en gemotiveerd blijven en op koers blijven richting jouw doelen. Gebruik hulpmiddelen of apps voor taakbeheer, zoals takenlijsten, kalenders, of projectbeheersoftware, om jouw grote doel, subdoelen, taken en periodieke beoordelingen bij te houden.

 

👉 Minimaliseer barrières en afleidingen

Verwijder de grootste obstakels die je ervan kunnen weerhouden jouw doelen te bereiken. Wat houdt jou op dit moment het meest tegen? Wat is voor jou momenteel het knelpunt?

 

Als je bijvoorbeeld te veel andere verplichtingen hebt, stel dan duidelijke prioriteiten, pak belangrijke taken eerst aan en leer beleefd nee te zeggen. Verwijder afleidingen uit jouw omgeving, leg bijvoorbeeld jouw mobiele telefoon in een kluis en houd jouw werkplek opgeruimd. Minimaliseer multitasking en schakel niet-essentiële meldingen op jouw apparaten uit.

 

👉 Anticipeer op obstakels

Hoe jij omgaat met de onvermijdelijke obstakels op jouw pad, kan jouw uiteindelijke succes bepalen. Schrijf vooraf de belangrijkste obstakels (of valkuilen, tegenslagen) op die je voorziet op weg naar jouw doel en wat je gaat doen om die moeilijke momenten te overwinnen. Welke crisismomenten verwacht je? Welke tegenslagen kunnen er optreden?

 

Je kunt het format gebruiken: Wanneer <obstakel zich voordoet>, dan <concrete acties om obstakel te overwinnen>.

 

Enkele voorbeelden van acties die je kunt ondernemen als je een obstakel tegenkomt:

🎬 Neem een time-out, bevestig opnieuw jouw toewijding aan jouw doel en herinner jezelf aan de redenen waarom het doel belangrijk voor jou is.

🎬 Bekijk de situatie objectief vanaf een afstand en beoordeel de aard van het obstakel of de tegenslag: Wat heeft het veroorzaakt? Wat zijn de mogelijke oplossingen?

🎬 Herformuleer de tegenslag als een tijdelijke uitdaging in plaats van als een permanente mislukking.

 

👉 Vier prestaties

Wanneer je een subdoel of taak voltooit, vier dan jouw prestatie. Het vieren van prestaties zorgt voor motivatie, versterkt positief gedrag en helpt het enthousiasme tijdens jouw reis te behouden.

 

Trakteer jezelf op een kleine beloning waar je echt van geniet, zoals het eten van een stuk pure chocolade. Zorg ervoor dat de beloning overeenkomt met jouw levensdoel en persoonlijke waarden. Of vier de prestatie op een manier waar jij je goed bij voelt, bijvoorbeeld door iets tegen jezelf te zeggen, te glimlachen of een bepaald gebaar te maken. Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf: ‘Goed gedaan!’ en geef jezelf een duim omhoog terwijl je in de spiegel kijkt.

 

👉 Zoek steun

Samenwerking is een fundamenteel aspect van het levensontwerp. Vraag waar mogelijk de hulp van anderen om jouw ideeën te implementeren. Je hoeft het niet helemaal alleen te doen. Bedenk wie in jouw netwerk, zowel persoonlijk als professioneel, het beste gepositioneerd is om jou te helpen. Dit kunnen vrienden, familieleden, collega’s, mentoren of experts zijn. Help hen begrijpen waarom jouw doel belangrijk is voor jou en mogelijk ook voor hen. Communiceer duidelijk welke ondersteuning je nodig hebt. Heb je advies, feedback, tijd of iets anders nodig? Wees specifiek over wat je vraagt. Wees bereid iets te bieden in ruil voor hun steun, zoals jouw tijd, vaardigheden of steun bij het bereiken van hun doelen. Spreek altijd jouw waardering en dankbaarheid uit voor alle steun die je ontvangt. Met een simpel bedankje kom je al een heel eind.

 

👉 Verminder de invloed van onbehulpzame gedachten en gevoelens

Het nastreven van waardevolle doelen kan onbehulpzame gedachten oproepen, zoals 'Ik ben niet slim genoeg' of 'Dit is te moeilijk voor mij'. Verminder de invloed hiervan door technieken te gebruiken zoals het plaatsen van de zinsnede 'Ik heb de gedachte dat...' vóór de gedachte, het bedanken van jouw verstand, of het in stilte uitspreken van de gedachte met een grappige tekenfilmstem.

 

Het kan ook onbehulpzame gevoelens oproepen, zoals onzekerheid, frustratie of stress. Verminder de impact hiervan door jouw gevoelens niet meer als goed of slecht te beoordelen. Accepteer ze volledig en maak er ruimte voor. Handel altijd volgens jouw persoonlijke waarden en niet volgens hoe jij je voelt.

 

Voor verdere details en meer technieken zie de links in de Referenties sectie.

 

👉 Monitor de voortgang

Het monitoren van de voortgang is essentieel om ervoor te zorgen dat je op koers blijft en onderweg de nodige aanpassingen doorvoert. Verzamel regelmatig gegevens over jouw voortgang en analyseer de voortgang aan de hand van jouw tijdlijn. Bent je op koers om jouw subdoelen en uiteindelijk jouw grote doel te bereiken? Als dit niet het geval is, pas dan jouw plan indien nodig aan.

 

⚒️⚒️⚒️

 

Word het soort persoon dat je wilt zijn

Wat je doet (proces) verandert wie je bent (identiteit). Het bouwen van jouw geteste levenspad gaat niet alleen over het bereiken van jouw ontwerpdoel. Misschien nog belangrijker: door je te gedragen in overeenstemming met jouw levensdoel en persoonlijke waarden, kun je het soort persoon worden dat je wilt zijn. Net zoals je een life designer wordt door er regelmatig naar te denken en te handelen. Een ontwerpdoel is niet langer een doel als je het eenmaal bereikt hebt, maar de bijbehorende verandering in jouw identiteit kan lang aanwezig blijven.

 

Door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat je week na week voldoende beweegt, word je het soort persoon dat hoe dan ook voldoende beweegt. Wiskunde studeren maakt van jou het soort persoon met een wiskundige mentaliteit. Door naar een ander land te verhuizen, word je het soort persoon dat zich kan aanpassen en vindingrijk is. En het voorbereiden en lopen van een marathon zal je helpen het soort persoon te worden dat gedisciplineerd en mentaal sterk is.

 

Ontwerpdoel bereikt: wat nu?

Op een gegeven moment bereik je hopelijk jouw ontwerpdoel en word je het soort persoon dat je wilt zijn. Dit is jouw nieuwe ‘normaal’.

 

Dat betekent niet dat je nu klaar bent. Je bent nooit klaar. Levensontwerp is een proces waarin je voortdurend jouw leven ontwerpt en bouwt op een manier die aansluit bij jouw levensdoel, persoonlijke waarden en gerelateerde doelen. Belangrijke zaken, zoals lichamelijke en emotionele gezondheid, werk en relaties, vragen permanente aandacht. Stel dat je jouw ontwerpdoel om fit te worden hebt bereikt. Dan moet je blijven sporten als je het belangrijk vindt om fit te blijven. En om jouw gewaardeerde relaties in stand te houden, moet je er tijd en energie in blijven steken.

 

Door het levensontwerpproces uit te voeren versterk je de onderliggende manieren van denken en handelen. Hierdoor word je meer een life designer: je doet wat belangrijk is, bent nieuwsgierig, werkt samen, onderneemt actie, omarmt je mislukkingen, enzovoort. Door de denkwijzen van levensontwerp toe te passen, kun je een rijk, vol en betekenisvol leven ontwerpen en bouwen. Tegenslagen en onaangename gevoelens maken deel uit van alle levens, ook van goed ontworpen levens. Het gaat erom hoe je hiermee omgaat.

 

Nadat je jouw ontwerpdoel hebt bereikt, formuleer je desgewenst een nieuw doel, bepaal je een levenspad ernaartoe en test en bouw je jouw nieuwe levenspad. Geniet van de reis.

Referenties

Ontwerp je eigen leven, Bill Burnett en Dave Evans

Lees mijn samenvatting van dit boek

Hoe verminder je de invloed van onbehulpzame gedachten, A3 Life Design, Adrie Kuil,

https://www.a3lifedesign.com/blog-nederlands/hoe-verminder-je-de-invloed-van-onbehulpzame-gedachten

 

Hoe je de invloed van onaangename gevoelens kunt verminderen, A3 Life Design, Adrie Kuil, https://www.a3lifedesign.com/blog-nederlands/hoe-verminder-je-de-invloed-van-onaangename-gevoelens

 

Mijn blogposts over levensontwerp zijn beschikbaar via deze link:

https://www.a3lifedesign.com/blog-nederlands/category/Levensontwerp  

 

Contact

Previous
Previous

Evalueer periodiek jouw levensontwerpreis

Next
Next

Test jouw gekozen pad