Waarom milieuorganisaties schattige dieren laten zien

Oordelen op basis van onze huidige emotionele toestand kunnen ertoe leiden dat we irrationele beslissingen nemen.

👉 Waarom tonen milieuorganisaties schattige dieren in hun campagnes?

👉 Waarom vertonen sigarettendoosjes in veel landen de gruwelijke gevolgen van langdurig roken?

👉 Waarom vervallen we vaak in automatische, onbehulpzame gedragspatronen?

 

De affectheuristiek is onze neiging om oordelen te vormen en beslissingen te nemen op basis van onze huidige emoties.

 

Affect is een psychologische term voor een emotionele reactie die we ervaren en laten zien.

 

We geloven dat onze beslissingen worden geleid door rationeel denken, maar vaak vertrouwen we onbewust op ons onderbuikgevoel. De affectheuristiek is een grotendeels onbewuste mentale kortere weg waar we de gemakkelijke vraag beantwoorden ‘Hoe voel ik mij hierbij?’ in plaats van de veel moeilijkere vraag ‘Wat denk ik hiervan?’.

 

Laten we een paar voorbeelden bekijken van de affectheuristiek in actie.

 

👉 Mensen die aandelen in een bepaald bedrijf kopen, niet vanwege de fundamenten van het aandeel, maar omdat ze het bedrijf of zijn producten fijn vinden. Of die producten van een bepaald bedrijf voor een hogere prijs kopen omdat ze een positieve emotionele band met het bedrijf voelen. Het hoofddoel van bedrijfsreclame is het creëren van een positief imago van het bedrijf bij de consument.

 

👉 Mensen die zich gedragen zoals de overheid dat wil omdat de overheid hen bang heeft gemaakt. Angstcampagnes maken mensen bang door de nadruk te leggen op de ergste gevolgen van bepaald gedrag. Om mensen ervan te weerhouden te roken, vertonen sigarettendoosjes in veel landen gruwelijke effecten van langdurig roken, zoals mondkanker en gangreen. Tijdens de COVID-19-pandemie probeerden veel regeringen mensen bang te maken zodat zij zich zouden laten vaccineren en de noodmaatregelen na zouden leven.

 

👉 Mensen die ongezond eten omdat het door reclame voedzaam en aantrekkelijk lijkt. Reclame probeert de emoties van consumenten te beïnvloeden, wat ertoe kan leiden dat ze beslissingen nemen die op de lange termijn schadelijke gevolgen hebben.

 

👉 Mensen die iemand in het gezicht slaan omdat ze boos zijn over een opmerking van de ander. Onder invloed van lastige emoties, zoals stress of boosheid, vervallen we vaak in automatische, onbehulpzame gedragspatronen. We doen dan dingen die voor ons niet belangrijk zijn (bijvoorbeeld te veel gebruik maken van sociale media of streamingdiensten), of die niet in overeenstemming zijn met onze persoonlijke waarden (bijvoorbeeld roken, vechten of te veel eten of drinken).

 

👉 Mensen die doneren aan milieuorganisaties vanwege hun emotionele reactie op de schattige dieren die deze organisaties gebruiken in hun campagnes, zoals panda's en ijsberen. Het zien van schattige dieren geeft ons een warm en gelukkig gevoel omdat deze dieren bepaalde kenmerken gemeen hebben met menselijke baby's, zoals grote hoofden, grote ogen of mollige lichamen. We zijn biologisch geprogrammeerd om menselijke baby's leuk te vinden, zodat we voor ze zorgen. We willen ze oppakken, knuffelen en verzorgen. Dieren zonder menselijke babykenmerken wekken deze emotionele reactie niet op. Daarom heb je waarschijnlijk nog geen milieucampagnes gezien die kakkerlakken of slangen gebruiken om donateurs te werven.

 

👉 Mensen die trainingen overslaan omdat ze geen zin hebben om naar de sportschool te gaan. Of die fastfood bestellen voor het avondeten omdat ze geen zin hebben om een gezonde maaltijd te koken. Het is prima als dit af en toe gebeurt, maar als het een patroon wordt, kan het op de lange termijn je gezondheid schaden.

 

Door te vertrouwen op onze emoties in plaats van op ons denken, kunnen we snel beslissingen nemen. Dit is in ons voordeel in situaties waarin er geen tijd is om na te denken, zoals bij het remmen wanneer iemand ons afsnijdt in het verkeer. Snelle oordelen op basis van onze emotionele toestand zijn vaak correct, maar kunnen ertoe leiden dat we irrationele beslissingen nemen die we niet zouden hebben genomen als we goed hadden nagedacht.

 

Onze emoties beïnvloeden de waargenomen risico's en voordelen van een bepaald resultaat, wat onze besluitvorming aanzienlijk beïnvloedt. Als we een optie fijn vinden, zien we die als laag risico met grote voordelen, en zullen we geneigd zijn om ervoor te kiezen. Als we een optie niet fijn vinden, zien we die als hoog risico met weinig voordelen, en zullen we geneigd zijn deze af te wijzen. Mensen die bijvoorbeeld een hekel hebben aan kernenergie of bestraald voedsel, zullen geloven dat de voordelen ervan te verwaarlozen zijn en dat de risico's torenhoog zijn.

 

Politiek geladen overtuigingen worden vaak beïnvloed door de affectheuristiek. In een simplistische kijk op de wereld heeft het beleid waar we voor zijn geen kosten en heeft het beleid waar we tegen zijn geen voordelen. In de echte wereld moeten we over het algemeen pijnlijke compromissen sluiten tussen baten en kosten.

 

Ons verstand is niet volledig immuun voor informatie en logisch redeneren. Onze emotionele houding en gerelateerde overtuigingen kunnen veranderen als we ontdekken dat het risico van iets dat we niet fijn vinden kleiner is dan we dachten of dat de voordelen groter zijn.

 

Hoe kunnen we de invloed van de affectheuristiek verkleinen?

 

Waakzaam zijn tegen biases is vermoeiend, maar het kan de moeite waard zijn als er veel op het spel staat.

 

Je wilt een antwoord vinden op de vraag:

🤔 Heb ik hier goed over nagedacht?

 

⚒️ Word je bewust van de affectheuristiek

Neem een stap terug bij het nemen van een belangrijke beslissing om te onderzoeken of de affectheuristiek uw kijk op de werkelijkheid misschien vertekent.

 

Stel jezelf vragen zoals:

🤔 Wat is mijn huidige emotionele toestand? Vrolijk? Verdrietig? Boos? Ontspannen? Gespannen? …?

🤔 Is deze beslissing alleen gebaseerd op mijn onderbuikgevoel of wordt het ook geleid door rationeel denken?

🤔 Vertekent mijn huidige emotionele toestand mijn kijk op de risico's en voordelen?

 

Als de affectheuristiek in dit geval uw wereldbeeld vertekent, neem dan de tijd om goed na te denken.

 

⚒️ Tel tot tien

Dit eeuwenoude advies heb je waarschijnlijk van je ouders meegekregen: als je boos bent tel dan tot tien. Dat is een goed advies, want als je bijzonder emotioneel bent, kun je beter niet overhaast reageren. Je kunt in het heetst van de strijd iets zeggen of doen waar je later grote spijt van krijgt. Haal in plaats daarvan bewust langzaam en diep adem terwijl je tot tien of langer telt, totdat de sterke emotie is verdwenen.

 

Neem geen belangrijke beslissingen als je emoties hoog oplopen, of ze nu positief of negatief zijn. Stel het nemen van beslissingen uit tot je gekalmeerd bent. Dit zorgt ervoor dat jouw beslissingen niet worden beïnvloed door extreme emoties.

 

⚒️ Houd rekening met de relevante informatie

Jouw emotionele evaluatie speelt een belangrijke rol bij jouw besluitvorming. Het onvermogen om geleid te worden door een gezonde angst voor slechte gevolgen is een gevaarlijke tekortkoming. Maar om meer doordachte beslissingen te nemen, moet jij jouw emoties in evenwicht brengen met reflectie op de relevante informatie.

 

Houd naast je onderbuikgevoel ook bewust rekening met de relevante informatie. Onderzoek bijvoorbeeld de fundamenten van het aandeel dat je wilt kopen, controleer of de hogere prijs die je betaalt het echt waard is, of verzamel feiten uit meerdere betrouwbare bronnen over de onderwerpen waar de overheid jou bang voor wil maken.

 

Denk ook na over wat belangrijk voor je is, wat je persoonlijke waarden zijn en wat voor soort persoon je wilt zijn. Ondanks lastige emoties kun je toch doen wat je belangrijk vindt (psychologische flexibiliteit). Handel volgens je persoonlijke waarden in plaats van hoe je je nu voelt.

 

Maak na het beoordelen van de relevante informatie een weloverwogen keuze over wat je het beste kunt doen.

 

Referenties

 

Ons feilbare denken, Daniel Kahneman

 

Why do we rely on our current emotions when making quick decisions?, The Decision Lab, https://thedecisionlab.com/biases/affect-heuristic

 

The Affect Heuristic and Decision Making, Verywell Mind, By Kendra Cherry, MSEd, https://www.verywellmind.com/what-is-the-affect-heuristic-2795028

 

The affect heuristic, Slovic, P., Finucane, M.L., Peters, E., and MacGregor, D.G., European Journal of Operational Research, Volume 177, Issue 3, 16 March 2007, Pages 1333-1352, https://doi.org/10.1016/j.ejor.2005.04.006

 

Why Some People Are Better at Assessing Risk Than Others, Psychology Today, by Kenny Skagerlund Ph.D., https://www.psychologytoday.com/us/blog/our-cognitive-emotions/202202/why-some-people-are-better-assessing-risk-others

 

Why do we find some animals cuter than others?, Independent, by Jodie Tyley, https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/features/why-do-we-find-some-animals-cuter-than-others-a6683076.html

Contact

Previous
Previous

Waarom projecten altijd langer duren dan je denkt

Next
Next

Waarom geweldsdelicten minder vaak voorkomen dan je denkt