Huidige bias: Het huidige zelf overtroeft het toekomstige zelf

We hebben de neiging om onmiddellijke beloningen te verkiezen ten koste van toekomstige beloningen.

Eet jij regelmatig ongezonde tussendoortjes ondanks jouw voornemen om gezonder te eten?

Heb je ooit impulsief geld uitgegeven aan dingen die je niet echt nodig had?

Kies je vaak voor onmiddellijk gemak boven de inspanning die nodig is voor lichamelijke activiteit?

 

✳️✳️✳️

 

Huidige bias is onze neiging om onmiddellijke beloningen te verkiezen ten koste van toekomstige beloningen.

 

Onmiddellijke beloningen hebben doorgaans de voorkeur boven toekomstige beloningen, zelfs als deze toekomstige beloningen objectief gezien gunstiger of significanter kunnen zijn. Deze bias kan ervoor zorgen dat mensen keuzes maken en acties ondernemen die niet gunstig zijn voor hun toekomstige geluk en gezondheid. Huidige bias is een specifieke vorm van temporal discounting (tijdelijke verdiscontering): onze neiging om kleinere, onmiddellijke beloningen te verkiezen boven grotere, uitgestelde beloningen.

 

Evolutionaire oorsprong

De oorsprong van de huidige bias is terug te voeren op ons evolutionaire erfgoed.

 

Vanuit evolutionair perspectief hebben onze hersenen de aangeboren neiging om onmiddellijke beloningen te zoeken. Onze voorouders, van niet-menselijke voorouders tot jager-verzamelaars, leefden in onmiddellijke-belonings-omgevingen waarin hun acties onmiddellijke, duidelijke resultaten opleverden (immediate-return environments). Om te overleven in een wereld met schaarse hulpbronnen en veel gevaren moesten ze zich voortdurend concentreren op het heden of de onmiddellijke toekomst, om in hun onmiddellijke behoeften te voorzien, zoals voedsel, water, onderdak en bescherming tegen roofdieren. De verre toekomst was voor hen van minder belang omdat deze hoogst onzeker was.

 

Tegenwoordig leven we in een uitgestelde-belonings-omgeving (delayed-return environment). Veel van onze acties en keuzes komen ons niet onmiddellijk ten goede, het kan soms jaren duren voordat ze de beoogde beloningen opleveren. Onze hersenen zijn niet geëvolueerd om met zulke vertraagde beloningen om te gaan, wat kan leiden tot suboptimale besluitvorming in moderne omgevingen.

 

Het huidige zelf en het toekomstige zelf

Het huidige zelf en het toekomstige zelf zijn als twee kanten van dezelfde persoon. Het huidige zelf verwijst naar de persoon die je nu bent, in het huidige moment. Het toekomstige zelf verwijst naar de persoon die je op een bepaald moment in de toekomst zult zijn, mogelijk jaren of decennia vanaf nu. Beide zelven verwijzen uiteraard naar dezelfde persoon, maar om de huidige bias te begrijpen is het nuttig om ze te zien als totaal verschillende personen met verschillende behoeften en interesses. Onmiddellijke beloningen komen het huidige zelf ten goede, terwijl uitgestelde beloningen het toekomstige zelf ten goede komen.

 

Het huidige zelf geeft prioriteit aan beslissingen en acties die onmiddellijke beloningen opleveren, zoals direct plezier, ontspanning, comfort of voldoening. Bijvoorbeeld genieten van heerlijk eten, loungen op de bank terwijl je leuke series of tv-programma’s kijkt, tot diep in de nacht videogames spelen, je tegoed doen aan zoete snacks, impulsief winkelen, scrollen door sociale media of je bezighouden met verslavend gedrag zoals roken of gokken.

 

Het toekomstige zelf wil graag dat het huidige zelf beslissingen neemt en acties onderneemt die uitgestelde beloningen opleveren, zoals toekomstige gezondheid en welzijn, financiële zekerheid en langetermijnrelaties. Het wil dat het huidige zelf plannen maakt voor de lange termijn, bevrediging uitstelt, spaart voor pensioen, regelmatig aan lichaamsbeweging doet, voedzaam voedsel eet, voldoende slaapt, stress beheerst, geld spaart, investeert voor de toekomst en investeert in sociale verbindingen.

 

De belangen van het huidige zelf en het toekomstige zelf zijn vaak (maar niet altijd) met elkaar in conflict, omdat veel keuzes een afweging tussen het heden en de toekomst vergen. Geld dat wordt gespaard voor toekomstige financiële zekerheid kan niet worden besteed aan activiteiten die onmiddellijk lonend zijn, zoals winkelen of op vakantie gaan. Het aanhouden van een uitgebalanceerd dieet voor gezondheidsvoordelen op de lange termijn vereist het opofferen van onmiddellijke bevrediging, zoals het eten van ijs als dessert of het genieten van suikerhoudende dranken.  

 

Als een actie geen onmiddellijke beloning oplevert, zijn de kosten voor het huidige zelf en de eventuele voordelen voor het toekomstige zelf. Het toekomstige zelf voelt als een vreemde voor het huidige zelf. Het is een denkbeeldige persoon, die nog niet bestaat, die het huidige zelf nog nooit heeft ontmoet en ook nooit zal ontmoeten. Waarom zou het huidige zelf offers brengen in het belang van iemand die het nauwelijks kent? Wat heeft het toekomstige zelf ooit voor het huidige zelf gedaan? Niets! En dat zal ook nooit gebeuren. Dus waarom niet nog een sigaret opsteken of geld uitgeven aan luxe artikelen in plaats van het te bewaren voor later?

 

Balans

Om een gelukkig en bevredigend leven te leiden, is het van cruciaal belang om de belangen en behoeften van zowel het huidige zelf als het toekomstige zelf te begrijpen en bewust in evenwicht te brengen. Hoewel het belangrijk is om rekening te houden met onze langetermijndoelstellingen, mogen we de behoeften van het heden niet verwaarlozen. 

 

Het huidige moment is waar we het leven ervaren. Het verwaarlozen van de behoeften van het huidige zelf kan leiden tot gevoelens van stress, ontevredenheid, frustratie en ongelukkigheid. Voor ons emotionele en fysieke welzijn moeten we de tijd nemen voor activiteiten die plezier, ontspanning, dankbaarheid en vervulling brengen in het huidige moment. Om authentiek te leven, moeten onze acties, die altijd in het huidige moment plaatsvinden, in lijn zijn met onze behoeften en doelen, levensdoel en persoonlijke waarden.

 

Hoe je de negatieve invloed van de huidige bias kunt verminderen

Onszelf beschermen tegen de negatieve gevolgen van biases kan vermoeiend en onpraktisch zijn, maar het kan de moeite waard zijn als er veel op het spel staat. In dit geval kan de inzet erg hoog zijn, omdat veel van de beslissingen van het huidige zelf het welzijn, de relaties en de financiële stabiliteit van het toekomstige zelf beïnvloeden.

 

⚒️ Word je bewust van de huidige bias

Je bewust worden van de potentiële negatieve impact van de huidige vooroordelen is de eerste stap in het verminderen van de impact ervan.

 

Wanneer je een beslissing neemt waarbij een afweging moet worden gemaakt tussen onmiddellijke beloningen of kosten en uitgestelde voordelen of consequenties, doe dan een stap terug om te onderzoeken of de invloed van de huidige bias zou kunnen leiden tot nadelige gevolgen voor jouw toekomstige zelf. Stel jezelf vragen zoals:

🤔 Geef ik voorrang aan onmiddellijke beloningen boven voordelen op de lange termijn? Evalueer of je de voorkeur geeft aan kortetermijnwinsten ten koste van potentiële langetermijnvoordelen.

🤔 Zie ik potentiële toekomstige negatieve gevolgen over het hoofd? Overweeg of je potentiële negatieve gevolgen negeert die zich in de toekomst kunnen voordoen als gevolg van jouw huidige beslissing.

🤔 Wat zou ik een goede vriend of familielid in een soortgelijke situatie adviseren? Bedenk wat je een goede vriend of familielid zou adviseren die voor een soortgelijke beslissing staat en of dat advies aansluit bij jouw huidige aanpak.

🤔 Is deze beslissing werkelijk in lijn met mijn behoeften en doelen, levensdoel en persoonlijke waarden? Beoordeel of de beslissing aansluit bij wat je werkelijk wilt of nodig hebt, los van elke neiging om onmiddellijke beloningen te bevoordelen ten koste van toekomstige voordelen.

 

Als je je ervan bewust wordt dat de invloed van de huidige bias negatieve gevolgen kan hebben voor jouw toekomstige zelf, wil je misschien stappen ondernemen om de effecten ervan te verzachten, zodat je een evenwichtiger evaluatie van jouw opties kunt maken.

 

⚒️ Vergroot jouw verbinding met jouw toekomstige zelf

Hoe meer verbonden het huidige zelf zich voelt met het toekomstige zelf, hoe waarschijnlijker het is dat het huidige zelf offers wil brengen ter wille van het toekomstige zelf. Mensen die hun toekomstige zelf zien als een familielid of goede vriend, zullen eerder gedrag vertonen waar ze op de lange termijn baat bij hebben.

 

Onderzoekers hebben verschillende manieren onderzocht om mensen te helpen zich meer verbonden te voelen met hun toekomstige zelf, door hun toekomstige zelf opvallender en levendiger te maken. De resultaten van dit empirische onderzoek suggereren dat mensen voor wie het toekomstige zelf minder een fictieve vreemdeling lijkt: meer sparen voor de lange termijn, zich ethischer gedragen, minder uitstellen, zich meer bezighouden met loopbaanplanning en de bevrediging vaker uitstellen.

 

Verbinding maken met jouw toekomstige zelf kan een verschil maken als je een beslissing neemt die consequenties op de lange termijn heeft, zoals je inschrijven voor de sportschool of sparen voor jouw pensioen, omdat het jouw aandacht vestigt op toekomstige gevolgen. Probeer de onderstaande technieken uit om erachter te komen of ze voor jou werken:

 

👉 Schrijf een brief van jouw toekomstige zelf aan jouw huidige zelf. Door zo’n brief te schrijven, kun je de wereld zien vanuit het perspectief van jouw toekomstige zelf en kun je identificeren wat echt belangrijk voor je is, zoals jouw behoeften en doelen, levensdoel en persoonlijke waarden.

 

Kies een tijdsbestek dat aanzienlijke vooruitgang in de richting van jouw doelen mogelijk maakt, of dat aansluit bij belangrijke levensgebeurtenissen of transities die je verwacht. Vaak is een tijdsbestek van 3 tot 10 jaar geschikt, omdat deze periode voldoende tijd biedt om betekenisvolle veranderingen in jouw leven te laten plaatsvinden.

 

In jouw brief kun je onder andere aandacht besteden aan: Hoe gaat het met je? Waar woon je? Met wie? Welke mensen zijn voor jou het belangrijkst? Hoe verdien je jouw geld? In welke rol? Welke vaardigheden heb je ontwikkeld? Hoe fit en gezond ben je? Wat zijn jouw hobby’s? Wat vind je belangrijk? Hoe zorg je voor jouw fysieke en emotionele gezondheid? Hoe kijk je terug op de keuzes die je hebt gemaakt? Welk advies zou je jouw huidige zelf geven?

 

👉 Confronteer jezelf met een digitaal bewerkte foto die toont hoe jouw toekomstige zelf eruit zal zien. Gebruik een app die realistische beelden genereert van hoe je er op oudere leeftijd uit zou zien (na controle van het privacybeleid). Het kan een schok voor je zijn om jouw toekomstige zelf te zien met opvallende rimpels, slappe huid en ouderdomsvlekken. Stel je het leven voor dat jouw toekomstige zelf leidt, met behulp van de aspecten die in het vorige item zijn genoemd.

 

⚒️ Gebruik zelfbinding

Zelfbinding is een strategie die je gebruikt om jezelf te binden aan bepaalde handelwijzen die aansluiten bij jouw behoeften en doelen, levensdoel en persoonlijke waarden. Zelfbinding omvat vaak zelfopgelegde beperkingen om ongewenst gedrag moeilijker te maken, of straffen om ongewenst gedrag minder bevredigend te maken.

 

Odysseus pacten

Een Odysseus pact (ook wel een Odysseus contract genoemd) is een vrijwillige keuze die je in het heden maakt om te beperken wat je in de toekomst kunt doen. Het is een manier om jezelf te binden aan gedrag waar je op de lange termijn profijt van zult hebben. De term is afgeleid van de Griekse mythe van Odysseus die zijn matrozen opdroeg hem aan de mast van zijn schip vast te binden, zodat hij de verleiding van het lied van de Sirenen kon weerstaan en veilig langs het eiland van de Sirenen kon varen.

 

Laat bijvoorbeeld jouw contant geld en betaalkaarten thuis, zodat je niets kunt kopen als je naar buiten gaat. Koop geen ongezonde tussendoortjes tijdens het winkelen, zodat je ze niet in huis hebt als je er trek in hebt. Stel app-specifieke tijdslimieten in of gebruik app-blokkers om de toegang tot tijdrovende of afleidende apps te beperken. Bewaar jouw mobiele telefoon in een houder of kluis met tijdslot tijdens de periodes dat je er niet door wilt worden afgeleid. Stel automatische maandelijkse stortingen op een spaarrekening in om consequent geld te besparen.

 

Gedragscontracten

Een gedragscontract (ook wel genoemd gewoontecontract) is een overeenkomst tussen jou en een of twee mensen waarin je het gedrag specificeert dat je zult naleven, en de onmiddellijke, tastbare, concrete straf voor het niet nakomen van jouw verbintenis. Deze straf moet zwaar genoeg zijn om jouw gedrag te beïnvloeden, maar niet zo zwaar dat je de overeenkomst niet aangaat.

 

Bijvoorbeeld een contract met jouw sportschoolmaatje of personal trainer waarin je je verplicht tot een dagelijkse training van 30 minuten. Als je een training mist, moet je 10 euro doneren aan een goed doel waar je een hekel aan hebt. Je kunt gedragscontractplatforms zoals stickK gebruiken om je te helpen jouw doelen te bereiken.

 

⚒️ Schakel een verantwoordingspartner in

Een verantwoordingspartner is iemand die jou helpt op koers te blijven met de verplichtingen die je met jezelf bent aangegaan. Je deelt jouw verplichting met jouw verantwoordingspartner, die regelmatig contact met jou opneemt om jouw voortgang te bespreken, jou herinnert aan deadlines en doelen die je voor jezelf hebt gesteld en jou aanmoedigt. Als je iemand anders bij jouw doelen betrekt, vergroot je jouw inzet om deze te bereiken, omdat je een sociaal dier bent. Over het algemeen geef je om wat anderen van je denken en wil je hen niet teleurstellen.

 

⚒️ Reframe hedendaagse offers

Verschillende manieren om dezelfde informatie te presenteren (frames) leiden vaak tot verschillende percepties, interpretaties, oordelen, emoties, beslissingen en acties (het framing effect). Door de offers van het huidige zelf te reframen, kan het psychologisch gemakkelijker aanvoelen om ze te ondernemen. Het is veel waarschijnlijker dat mensen zich aanmelden voor een automatisch spaarplan als het automatische spaarbedrag bijvoorbeeld geframed wordt als € 5 per dag, dan wanneer het geframed wordt als € 150 per maand, ook al zijn beide bedragen per maand ongeveer hetzelfde.

 

Reframe jouw hedendaagse offers als investeringen in jouw toekomstige geluk en welzijn, als kansen voor karaktervorming en persoonlijke groei, en als kansen om meer te leren over wat echt belangrijk voor je is. Door opofferingen te reframen als acties die aansluiten bij jouw levensdoel en persoonlijke waarden, kunnen ze betekenisvoller aanvoelen.

 

🎉👏🎈

 

We hebben de neiging om onmiddellijke beloningen te verkiezen ten koste van toekomstige beloningen. Dit kan het behalen van langetermijnvoordelen, zoals toekomstig welzijn en financiële zekerheid, ondermijnen. Het verminderen van de invloed van de huidige bias vereist bewuste inspanning en het toepassen van technieken zoals het vergroten van jouw verbinding met jouw toekomstige zelf, het gebruik van zelfbinding, het inschakelen van een verantwoordingspartner en het reframen van hedendaagse offers.

Referenties

Podcasts met Hal Hershfield:

👉 You 2.0: Your Future Is Now, Hidden Brain, Shankar Vedantam

👉 Podcast #914: Set Your Future Self Up for Success, The Art of Manliness, Brett McKay

👉 Episodes S26 E1 until E5, The Next Big Idea Daily, Rufus Griscom

 

4 Tips to Empathize with "Future You", Psychology Today, Shahram Heshmat, Ph.D.

 

How to Stop the Present Bias From Ruining Your Future, Psychology Today, Shawn M. Burn Ph.D.

 

Mijn blogs over biases en heuristieken zijn hier beschikbaar:

https://www.a3lifedesign.com/blog-nederlands/category/Biases


Contact

Previous
Previous

De fundamentele attributiefout: Het onderschatten van de kracht van de omstandigheden

Next
Next

Het autoriteitsprincipe: De gevaren van het blindelings vertrouwen op autoriteitsfiguren