Vier Vragen Die Je Leven Veranderen

Byron Katie (met Stephen Mitchell)

 

samengevat door Adrie Kuil

Korte samenvatting

Lijden wordt veroorzaakt door onze gehechtheid aan onze gedachten. Gehecht zijn aan gedachten betekent geloven dat zij waar zijn, zonder onderzoek. Onderzoek jouw gedachten door jouw oordeel op te schrijven over een pijnlijke situatie of persoon in jouw leven. Onderzoek elk van de uitspraken die jij hebt opgeschreven één voor één, door De Vier Vragen te beantwoorden en de Ommekeer te maken.

De Vier Vragen: Is het waar? Kun je absoluut zeker weten dat het waar is? Hoe reageer jij als je die gedachte denkt? Wie of wat zou je zijn zonder de gedachte?

De Ommekeer: Schrijf iedere uitspraak op alsof deze over jou is geschreven.

Volledige samenvatting

Deze samenvatting is een informeel verslag van mijn begrip van de belangrijkste boodschappen uit het boek Vier Vragen Die Je Leven Veranderen van Byron Katie (met Stephen Mitchell).

 

De Griekse filosoof Epictetus: Niet de dingen zelf maken de mensen van streek, maar hun denkbeelden erover.

 

Een paar basisprincipes

We lijden als we een gedachte geloven die in strijd is met wat is. Als je de realiteit tegenspreekt, verlies je 100 procent van de tijd. De realiteit accepteren betekent niet dat je haar tolereert of goedkeurt.

Concentreer je op dingen waar je controle over hebt, niet op dingen waar je geen controle over hebt. De volgende keer dat je je ongemakkelijk voelt, vraag jezelf dan af in wiens zaken je mentaal zit.

Lijden wordt niet veroorzaakt door onze gedachten, maar door onze gehechtheid aan onze gedachten. Gehecht zijn aan gedachten betekent geloven dat zij waar zijn, zonder onderzoek.

Word je bewust van de verhalen die je jezelf honderden keren per dag vertelt. Onze verhalen zijn niet-geteste, niet-onderzochte theorieën waarvan we denken dat ze waar zijn.

Achter elk ongemakkelijk gevoel zit een gedachte die niet waar is voor ons. Het gevoel vertelt ons dat we naar ons denken moeten kijken.

Onderzoeken (The Work doen) is de vier vragen over een gedachte beantwoorden, en de gedachte vervolgens omdraaien (uitgelegd in het volgende hoofdstuk).

Onderzoek

Onderzoek jouw gedachten in plaats van eraan gehecht te zijn.

 

De eerste stap is het opschrijven van jouw oordeel over een pijnlijke situatie of persoon in jouw leven. Schrijf jouw meningen op zoals je ze denkt. Censureer jouw gedachten niet, wees veroordelend en hard. Wie heeft jou boos gemaakt? Wat vind je van hen? Hoe wil je dat ze veranderen? Wat moeten ze wel of niet doen? Wat heb je van hen nodig om gelukkig te zijn?

 

Door het doen van The Work zie jij wie jij bent door te zien wie jij denkt dat andere mensen zijn. Alles buiten jou is een weerspiegeling van jouw eigen denken. Om gelukkig te zijn, moet je de projector (jouw verstand) veranderen in plaats van het geprojecteerde (de wereld).

Elk pijnlijk verhaal is een variatie op een enkel thema: Dit zou niet mogen gebeuren, het leven is niet eerlijk.

 

De tweede stap is om elk van de uitspraken die jij hebt opgeschreven één voor één te onderzoeken door De Vier Vragen te beantwoorden en de Ommekeer te maken.

  1. Is het waar? Vraag jezelf af of de uitspraak waar is (ja of nee). Neem de tijd om jouw antwoord te vinden.

  2. Kun je absoluut zeker weten dat het waar is? Vraag jezelf af of je echt kunt weten of het waar is (ja of nee).

  3. Hoe reageer jij als je die gedachte denkt? Maak een lijst van jouw reacties als je die gedachte denkt, bijvoorbeeld hoe je met jezelf of de ander omgaat.

  4. Wie of wat zou je zijn zonder de gedachte? Sluit je ogen en stel je voor dat je de gedachte niet hebt.

 

Keer de uitspraak om.

Schrijf de uitspraak op alsof deze over jou is geschreven. Keer bijvoorbeeld "Ik mag Jan niet omdat hij niet naar me luistert" om in "Ik mag mezelf niet omdat ik niet naar Jan luister" of in "Ik mag mezelf niet omdat ik niet naar mezelf luister".

Of keer 180 graden om naar het tegenovergestelde. Keer bijvoorbeeld "Jan zou aardig voor me moeten zijn" om in "Jan zou niet aardig voor me moeten zijn".

Overweeg of een omgekeerde uitspraak voor jou net zo waar of meer waar is dan de oorspronkelijke uitspraak.

The Work doen

Als vervolg op de derde vraag kun je twee deelvragen stellen:

  • Kun jij een reden bedenken om die gedachte te laten vallen?

  • Kun jij een stressvrije reden vinden om die gedachte te behouden?

 

The Work keurt geen enkele schadelijke actie goed. The Work gaat niet over mensen, maar over onze gedachten over mensen.

 

De verhalen die je jezelf vertelt maken je blij of verdrietig. Er gebeurt niets anders dan jouw verhaal. Het leven begint vanuit waar je nu bent, wees gelukkig en vrij. Als je nog steeds pijn voelt wanneer iemand jou afwijst, besef je dat jouw Work nog niet klaar is. Niemand kan jou emotioneel pijn doen, tenzij jij dat toestaat.

 

Vraag 1: Is het waar?

Als jouw antwoord op die vraag ja is, stel jezelf dan de volgende vragen:

  • Wat is de realiteit van deze situatie? De werkelijkheid is dat wat waar is. In werkelijkheid bestaat er niet zoiets als een "zou moeten" of een "zou niet moeten". Accepteer de werkelijkheid zoals ze is.

  • In wiens zaken zit jij mentaal? Als jij denkt dat iemand of iets anders dan jijzelf moet veranderen, dan zit je mentaal niet in jouw eigen zaken.

 

Vraag 2: Kun je absoluut zeker weten dat het waar is?

De wereld is wat hij is, er is geen "wat zou moeten zijn". Elk verhaal, voorafgaand aan onderzoek, verbergt de waarheid aan het zicht. Kun je echt weten wat er in het hoofd van iemand anders omgaat? Wordt jouw emotionele pijn echt veroorzaakt door de andere persoon?

Als jij je ongemakkelijk voelt met jouw ja, wil je misschien nieuwe uitspraken produceren om het onderzoek dieper te laten gaan. Het toevoegen van "en het betekent dat..." aan jouw oorspronkelijke uitspraak onthult jouw interpretatie van die uitspraak. Wat denk je dat je zou hebben? Wat is het ergste dat kan gebeuren? Wat is het "moeten"? Waar is jouw bewijs? Schrijf de nieuwe uitspraken op en neem ze door De Vier Vragen en de Ommekeer.

 

Vraag 3: Hoe reageer jij als je die gedachte denkt?

Neem de interne oorzaak en het gevolg van de gedachte waar. Neem de gevoelens waar die worden veroorzaakt door te geloven dat de gedachte waar is.

Kun jij een reden bedenken om die gedachte te laten vallen? (En laat haar alsjeblieft niet vallen) Onderzoek gaat over het onderzoeken van de gedachte, niet over het laten vallen ervan. Zodra je de waarheid ziet, laat de gedachte jou los.

Kun jij een stressvrije reden vinden om die gedachte te behouden?

 

Vraag 4: Wie of wat zou je zijn zonder de gedachte?

Sluit je ogen en stel je voor wie je zou zijn als je de gedachte niet zou kunnen denken. Wat zie je? Hoe voel je je zonder dit verhaal? Wat verkies je: met of zonder jouw verhaal?

 

De Ommekeer

Jij neemt wat je over anderen hebt geschreven, en kijkt of het net zo waar of meer waar is als het op jou van toepassing is. Zolang jij denkt dat anderen verantwoordelijk zijn voor jouw lijden, zit je in de slachtofferrol. Jouw waargenomen vijand is een projectie van jouw denken.

Een oordeel kan worden omgekeerd naar jezelf, naar de ander en naar het tegenovergestelde. Vind de ommekeer die jou naar zelfrealisatie brengt. Zoek voorbeelden van hoe je de ommekeer in jouw leven daadwerkelijk ervaart. Alles wat je aan de buitenkant denkt te zien, is in werkelijkheid een projectie van jouw eigen geest.

Als je door een ommekeer het gevoel hebt dat je iemand op enigerlei wijze schade hebt berokkend, maak het dan goed met jezelf door het goed te maken met de ander.

 

Wat is succes? Wat wil je bereiken? Zonder jouw ongemakkelijke verhalen ben je succesvol waar je ook bent. Jouw werk- en geldproblemen worden veroorzaakt door jouw manier van denken. Geld zorgt er niet per se voor dat jij je gelukkig, veilig of zeker voelt. Wanneer je al het afval en de vervuiling in jouw denken opruimt, kun je effectief actie ondernemen.

Zonder jouw ongemakkelijke verhalen handel je zonder lijden en stress. Als je denkt dat je gelukkig zult zijn als je eenmaal veel geld hebt, sla dan het geldgedeelte voorlopig over en wees gewoon gelukkig vanaf hier. Jouw gedachten en acties doen pijn als ze niet in overeenstemming zijn met jouw integriteit. Als iemand iets tegen jou zegt dat pijn doet, onthult dat jou iets wat je nog niet onder ogen wilt zien. Als je boosheid voelt, doe dan The Work over de gedachte erachter.

 

Velen van ons beoordelen onszelf meedogenloos. Eenmaal onderzocht, smelten deze zelfoordelen weg. Als jij stress ervaart bij de gedachte om van jezelf te houden, onderzoek dan die gedachte aan de hand van de vier vragen en de ommekeer. The Work gaat over gedachten, niet over mensen. Vind elke dag drie successen. Het is de gedachte die pijnlijk is, niet jouw leven.

 

Onze oordelen zijn vaak gebaseerd op onderliggende overtuigingen die we nooit hebben onderzocht. Deze overtuigingen zijn meer algemene versies van onze verhalen. Bijvoorbeeld: het leven is oneerlijk, mijn leven moet een doel hebben.

Schrijf van een oordeel al het bewijs op dat je voor dat oordeel hebt, wat jou een lijst geeft van de onderliggende overtuigingen. Doe The Work op de onderliggende overtuigingen die jouw vrijheid lijken te belemmeren. De meest relevante ommekeer is in dit geval vaak de ommekeer van 180 graden.

 

Je kunt The Work doen op elke ongemakkelijke gedachte, ook op gedachten over lokale en mondiale kwesties. Beoordeel het, onderzoek het, keer het om en bevrijd jezelf. Wanneer je bij de ommekeer komt, vervang dan het issue door de woorden "mijn denken", waar dat passend lijkt.

 

Als je het moeilijk vindt om de gedachten achter een gevoel te identificeren, probeer dan het volgende. Schrijf objectief op wat de feiten lijken te zijn, de emoties die werden opgewekt, jouw interpretatie van de feiten (wat ze voor jou betekenen), wat jij echt nodig hebt om weer gelukkig te zijn (jouw vereisten), wat jij zou hebben wanneer al jouw behoeften zijn vervuld, en jouw harde oordelen over de andere persoon. Onderstreep de uitspraken met de hoogste emotionele lading en doe daar The Work op.

 

Waar geen gedachten zijn, is er geen probleem. Ons probleem is altijd een gedachte die we onschuldig geloven. Wie zou je zijn zonder je "zou moeten" of "zou niet moeten"? Verslaafden proberen hun ongemakkelijke gedachten de kop in te drukken met datgene waaraan ze verslaafd zijn.

 

Je hoeft niet al jouw overtuigingen te onderzoeken. Onderzoek gewoon de overtuiging die jou op dit moment stress bezorgt.

Je bent ofwel gehecht aan een ongemakkelijke gedachte of je onderzoekt de geldigheid ervan.

Als jij jezelf afvraagt ​​of iets waar is, begint jouw geest zich te openen.

De belangrijkste vraag is: Hoe zie jij jezelf?

Het punt is: Hoe kun jij op dit moment het meest effectief zijn, gegeven dat wat is is? De realiteit accepteren betekent niet dat je passief zult zijn.

Verlichting is een spiritueel concept, nog iets om te zoeken in een toekomst die nooit komt. Ervaring is alles. Als jij nu lijdt, onderzoek dan jouw gedachten. Wie geeft er om verlichting als je nu gelukkig bent?

Er is maar één probleem ooit: jouw niet-onderzochte verhaal in het moment.