De edele kunst van not giving a f*ck

de tegendraadse aanpak voor een goed leven

Mark Manson

 

samengevat door Adrie Kuil

Korte samenvatting

De sleutel tot een goed leven is om alleen te geven om dingen die overeenkomen met jouw persoonlijke waarden. Het vinden van iets belangrijks en zinvols in jouw leven is het meest productieve gebruik van jouw tijd en energie. Waar geef jij om? Op welke waarden baseer jij jouw acties? Om ons op ons gemak te voelen met de dood, moeten we om iets geven dat groter is dan onszelf. De enige echt belangrijke vraag is misschien: Hoe laat ik de wereld beter achter dan ik hem aantrof?

Volledige samenvatting

Deze samenvatting is een informeel verslag van mijn begrip van de belangrijkste boodschappen uit het boek De edele kunst van not giving a f*ck van Mark Manson.

 

De sleutel tot een goed leven is om alleen te geven om dingen die overeenkomen met jouw persoonlijke waarden. Het ontwikkelen van goede persoonlijke waarden is de belangrijkste strijd in jouw leven. We gaan allemaal dood. In ons korte leven kunnen we ons maar om een ​​beperkt aantal dingen bekommeren. Het vinden van iets belangrijks en zinvols in je leven is het meest productieve gebruik van jouw tijd en energie. Waar geef jij om? Op welke waarden baseer jij jouw acties?

 

Hoe meer we op zoek zijn naar positieve ervaringen, hoe meer we ons concentreren op onze persoonlijke tekortkomingen en mislukkingen, en hoe minder tevreden we worden. Het verlangen naar positieve ervaringen is dus een negatieve ervaring. Albert Camus: “Je zult nooit gelukkig zijn als je blijft zoeken naar waar geluk uit bestaat. Je zult nooit leven als je op zoek bent naar de zin van het leven.”

 

Het is onvermijdelijk om soms negatieve gevoelens te ervaren, zoals stress of angst. Weerstand bieden aan negatieve gevoelens maakt ze sterker: we worden angstig van het angstig zijn, of we voelen ons slecht over het ons slecht voelen. Het accepteren van negatieve gevoelens weerhoudt ons ervan te denken dat er iets mis met ons is. Het accepteren van negatieve ervaringen is dus een positieve ervaring.

 

Het negatieve nastreven kan het positieve genereren, zoals de pijn in de sportschool die onze gezondheid verbetert.

 

Om onze persoonlijke waarden te vervullen, moeten we ondanks onze angsten en pijn toch handelen. Om iets zinvols te doen, moeten we de bijbehorende negatieve ervaring overwinnen. Als je niet om de pijn geeft, ben je niet te stoppen. Om tegenspoed te overwinnen, moeten we om iets geven dat voor ons belangrijker is dan tegenspoed.

Praktische verlichting gaat over vertrouwd raken met het idee dat enig lijden onvermijdelijk is. We moeten ons afvragen: waarom lijd ik – met welk doel? We kunnen lijden verdragen en er misschien zelfs van genieten als het betekenis voor ons heeft, als het een grotere zaak dient.

 

Emoties zijn biologische signalen die aangeven wat waarschijnlijk goed of fout voor ons is. Je moet ze in twijfel trekken, omdat ze niet altijd juist zijn. Negatieve emoties zetten ons aan tot actie. Emoties veroorzaakt door afwijzing of mislukking leren ons hoe we kunnen voorkomen dat we dezelfde fouten maken. We moeten onze emoties uiten op een manier die overeenkomt met onze waarden.

 

Geluk komt voort uit het oplossen van problemen. Geluk komt niet door problemen te ontkennen, of door te denken dat we er niets aan kunnen doen (slachtoffermentaliteit). Geluk is een non-stop activiteit, omdat het leven ons een oneindige reeks problemen geeft om op te lossen. Zoek de problemen die jij graag oplost.

 

Kies jouw strijd. Waar je voor wilt strijden, bepaalt wie je bent. Vraag jezelf: Waar ben ik bereid voor te strijden? Welke pijn ben ik bereid te verdragen? Sigmund Freud: " Achteraf gezien zul jij op een dag de jaren van strijd de mooiste vinden."

 

Een juiste meting van jouw eigenwaarde is hoe je je voelt over de negatieve aspecten van jezelf.

 

In de massamedia trekken alleen de uitzonderlijke stukken informatie, de uitersten van de belcurve, onze aandacht. Het beste van het beste, en het slechtste van het slechtste. Dit doet ons geloven dat de uitersten normaal zijn. Hierdoor voelen we ons onzeker en niet goed genoeg, omdat wij allemaal gemiddeld zijn in de meeste dingen die we doen.

 

We zijn niet allemaal voorbestemd om iets buitengewoons te doen. Jij en jouw problemen zijn niet speciaal of uniek. Jouw acties zijn onbelangrijk in het grote geheel der dingen. Het grootste deel van jouw leven zal gewoon en saai zijn. En dat is allemaal prima, want het zijn de gewone dingen in het leven die er echt toe doen. Het accepteren van deze waarheden verlost ons van het gevoel niet goed genoeg te zijn.

 

Het eerste niveau van zelfbewustzijn is het begrijpen van onze emoties, zoals begrijpen welke situaties ons blij of verdrietig maken. Het tweede niveau is het vermogen om te vragen waarom we bepaalde emoties voelen, zoals woede of opwinding. Wat betekent de situatie voor ons? Dit niveau belicht de grondoorzaken van onze emoties. Het derde niveau zijn onze persoonlijke waarden. Deze liggen ten grondslag aan alles wat we zijn en doen, en bepalen de maatstaven waarmee we succes en falen voor onszelf en voor anderen meten. Wat we denken en voelen over een situatie wordt bepaald door hoe waardevol we de situatie vinden. Hoe we ervoor kiezen een situatie te waarderen en te meten, is belangrijker dan de objectieve waarheid. Om de manier waarop we situaties interpreteren te veranderen, moeten we onze waarden en gerelateerde maatstaven veranderen.

 

Sommige waarden zijn beter dan andere.

Slechte waarden zijn gebaseerd op bijgeloof, sociaal destructief en niet onmiddellijk of controleerbaar. Ze leiden tot onbehulpzame gedachten en gevoelens, en zorgen ervoor dat we te veel geven om onbelangrijke dingen. Slechte waarden zijn over het algemeen afhankelijk van externe gebeurtenissen. Voorbeelden: plezier, materieel succes en populariteit.

Goede waarden zijn gebaseerd op de realiteit, sociaal constructief en onmiddellijk en controleerbaar. Ze zorgen ervoor dat we meer geven om belangrijke dingen. Dit genereert geluk als bijwerking. Goede waarden worden inwendig behaald. Voorbeelden: eerlijkheid, kwetsbaarheid en nieuwsgierigheid.

Zelfverbetering gaat over prioriteit geven aan betere waarden, over om betere dingen geven. Wat zijn de waarden die jij prioriteit geeft boven al het andere?

 

Mensen die bang zijn voor wat anderen van hen denken, zijn eigenlijk bang dat alle slechte dingen die ze over zichzelf denken naar hen worden teruggekaatst.

 

Wij zijn verantwoordelijk voor alles wat er in ons leven gebeurt, ongeacht wie de schuldige is. Wij voelen ons een slachtoffer als we het gevoel hebben dat onze problemen buiten onze controle liggen. We voelen ons sterker als wij het gevoel hebben dat we verantwoordelijk zijn voor het overwinnen van onze problemen. Het aanvaarden van de volledige verantwoordelijkheid voor onze problemen is de eerste stap om ze op te lossen. We kunnen niet beheersen wat er met ons gebeurt, of wat anderen doen. Maar we kiezen altijd onze interpretatie van wat ons overkomt, en ook hoe we reageren. We kiezen altijd de waarden waarmee we leven en de maatstaven waarmee we onze ervaringen meten.

 

Niemand anders is verantwoordelijk voor jouw situatie, behalve jij. Je kiest hoe je dingen ziet en hoe je erop reageert. Echt leren komt door verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen problemen en deze te verbeteren. Sommigen van ons krijgen betere kaarten gedeeld dan anderen. Het draait allemaal om de keuzes die we maken met die kaarten. Het is onze verantwoordelijkheid om, gegeven de omstandigheden, de best mogelijke keuzes te maken.

 

De essentie van leven in een vrije samenleving is dat we te maken hebben met opvattingen en mensen die ons niet aanstaan.

 

Verandering gaat over het veranderen van onze waarden, over de keuze om ergens anders om te geven. Veranderen is niet gemakkelijk, omdat het ons in eerste instantie nerveus, onzeker en gedesoriënteerd zal maken.

 

Psychologische groei is een nooit eindigend iteratief proces waarbij we gaan van iets verkeerd hebben naar iets minder verkeerd hebben. Onze waarden zijn hypothesen over welk gedrag goed en belangrijk is, en welk gedrag niet. Onze acties zijn tests van onze waarden. De resulterende emoties en gedachten zijn de gegevens die door onze acties worden geproduceerd.

 

Zekerheid is de vijand van verandering en psychologische groei. We zijn bevooroordeeld ten aanzien van wat we geloven dat waar is, en we negeren vaak tegenstrijdig bewijs. Voor groei moeten we twijfelen aan de juistheid van onze waarden, overtuigingen en veronderstellingen. De meeste van onze overtuigingen zijn niet waar, dus zoek proactief naar hoe we het bij het verkeerde eind hebben.

 

Onzekerheid is de bron van vooruitgang en psychologische groei. Hoe meer je probeert om ergens zeker van te zijn, hoe onzekerder jij je zult voelen. Hoe meer je onzekerheid omarmt, hoe comfortabeler jij je zult voelen. Voordat we onze onvolmaakte waarden kunnen veranderen in betere waarden, moeten we onzeker zijn over onze huidige waarden.

 

Manson's wet van vermijding: hoe meer iets je identiteit bedreigt, hoe meer je het zult vermijden.

 

We moeten onze kijk op onszelf veranderen voordat we kunnen veranderen en groeien. Om onszelf vrij te maken om te groeien, moeten we de verhalen die we onszelf over onszelf vertellen veranderen, of we moeten ze loslaten. Stel jezelf de vraag: Wat als ik het mis heb? Wat zou het betekenen als ik het mis had?

 

Falen en succes zijn relatieve begrippen, ze hangen af ​​van onze waarden en hoe we die meten. Goede waarden en maatstaven zijn gebaseerd op ons eigen gedrag en geluk. Slechte waarden zijn gebaseerd op externe dingen die we niet in de hand hebben. Waarden gebaseerd op doelen kunnen slechts een beperkte hoeveelheid geluk brengen, omdat doelen eindig zijn. Waarden die gebaseerd zijn op processen, zoals eerlijkheid, kunnen levenslang geluk genereren, aangezien processen nooit eindigen.

 

Pijn is vaak nodig voor psychologische groei. Het kan ons emotioneel veerkrachtiger maken. Als we intense pijn voelen, zijn we bereid om naar onze waarden te kijken.

 

Onze emoties bepalen onze realiteit. We verwarren wat we voelen voor wat is.

 

Actie is niet alleen het resultaat van motivatie, het kan ook motivatie veroorzaken. Onderneem actie ondanks je pijn. Als je vastzit aan een probleem, blijf er dan niet alleen over nadenken, maar ga ermee aan de slag waarna de antwoorden zullen volgen. Zet de kleinste haalbare stap. Door iets te doen kunnen we nieuwe waarden aannemen. Als onze enige maatstaf voor succes is om iets te doen, en elk resultaat wordt gezien als vooruitgang, dan voelen we ons vrij om te falen. Het leven gaat over niet weten en dan toch iets doen.

 

Reizen is een geweldig hulpmiddel voor zelfontwikkeling omdat het ons blootstelt aan de verschillende culturele waarden en maatstaven van andere samenlevingen.

 

We bereiken betekenis door een vernauwing van vrijheid, door te kiezen voor toewijding aan één plaats, één geloof of één persoon. Als we niets afwijzen, dan staan ​​we nergens voor, wat ons leven zinloos maakt. Om iets te waarderen, moeten we afwijzen wat niet dat iets is. We worden gedefinieerd door wat we verkiezen te verwerpen. Als we weigeren om wat dan ook af te wijzen, dan leiden we een zinloos, door plezier gedreven, egocentrisch leven.

 

In een gezonde relatie nemen de twee mensen, met steun van elkaar, verantwoordelijkheid voor hun eigen waarden en problemen. Ze nemen geen enkele verantwoordelijkheid voor de waarden en problemen van de ander. Ze steunen elkaar omdat ze dat willen. Ze zijn bereid om zowel de ander af te wijzen als door de ander afgewezen te worden, ze voelen zich op hun gemak bij het zeggen en horen van het woord "nee". In een ongezonde relatie proberen de twee mensen hun problemen te ontvluchten door middel van emoties voor elkaar.

Vertrouwen is het belangrijkste ingrediënt in een relatie, want zonder dat betekent de relatie niets. De waarden van een bedrieger zijn niet in overeenstemming met de waarden die nodig zijn om een ​​gezonde relatie te onderhouden.

 

Meer is niet altijd beter. Hoe meer opties we hebben, hoe minder tevreden we zijn met onze keuze (de paradox van keuze). Als we gaan voor de breedte van ervaring, dan zullen we niet de beloningen van de diepte van ervaring krijgen. Er zijn afnemende opbrengsten voor elke nieuwe ervaring. Toewijding bevrijdt ons, omdat we niet langer worden afgeleid door onbelangrijke dingen. Wijs alles af wat niet strookt met jouw belangrijkste waarden.

 

Zonder de dood zouden onze levens onbelangrijk aanvoelen, en zouden onze waarden en maatstaven irrelevant lijken.

 

Omarm de vergankelijkheid van je eigen bestaan. Als er geen reden is om iets te doen, dan is er ook geen reden om niet iets te doen. Wat heb je te verliezen? Je gaat toch dood, dus je angsten en schaamte en mislukkingen betekenen niets. Je kunt het net zo goed proberen.

 

We zijn ons er allemaal van bewust dat we op een dag onvermijdelijk zullen sterven. Als we ons dit realiseren, zouden alle oppervlakkige waarden uit ons leven moeten verdwijnen. De dood moet het kompas zijn waarop we al onze waarden en beslissingen oriënteren.

 

Om ons op ons gemak te voelen met de dood, moeten we om iets geven dat groter is dan onszelf. We moeten waarden kiezen die verder gaan dan alleen onszelf dienen. De enige echt belangrijke vraag is misschien: Hoe laat ik de wereld beter achter dan ik hem aantrof?