A3 Life Design

View Original

Test jouw gekozen pad

Test de door jou gekozen ideeën om te beoordelen of ze jou kunnen brengen van waar je nu bent naar waar je heen wilt.

 

In de vorige levensontwerpfase heb je een levenspad bepaald door drie ideeën te selecteren waarvan je denkt dat ze jou kunnen helpen jouw ontwerpdoel te bereiken: Ik ga <jouw drie ideeën>.

Als je de vorige fase nog niet hebt voltooid, kun je de instructies vinden door op deze link te klikken:

https://www.a3lifedesign.com/blog-nederlands/bepaal-een-pad-naar-waar-je-heen-wilt

 

In deze fase test je jouw ideeën om te beoordelen hoe waarschijnlijk het is dat ze voor jou werken. Testen garandeert niet dat jouw ideeën ook daadwerkelijk zullen werken, maar het kan de kans aanzienlijk vergroten dat je een levenspad bouwt dat jou helpt jouw ontwerpdoel te bereiken.

 

Wat is testen?

Testen is een onderzoeksfase waarin je de waarschijnlijkheid bepaalt dat jouw levenspadideeën jou zullen helpen jouw ontwerpdoel te bereiken.

 

Ontwerpers zijn geneigd tot actie. De enige manier om te weten of een idee werkt, is door het in de buitenwereld te testen. Testen is iets doen in de praktijk, iets uitproberen in het echt, want alleen daar vind je de antwoorden die je zoekt. Elke toets is een praktijkexperiment waarbij je iets wilt leren over één of meerdere belangrijke aspecten van een idee.

 

Testen moet relatief snel en goedkoop zijn. Hoe eerder je weet dat een idee waarschijnlijk niet voor jou zal werken, hoe beter. Je kunt dan verder gaan door een ander idee te testen. Faal snel en ga vooruit. Om de confirmatiebias tegen te gaan (zie de Referenties sectie als je geïnteresseerd bent in de details), moet het jouw bedoeling zijn om bewust te zoeken naar informatie die in tegenspraak is met jouw overtuiging dat het idee voor jou zal werken.

 

Testen vermindert jouw faalangst. Elke test is relatief klein, dus er is weinig geld of inspanning mee gemoeid. En het doel van een test is niet om te slagen of te falen, maar om iets te leren over jezelf of de wereld. Het succes zit in wat je leert van de test, niet in het daadwerkelijke resultaat ervan.

 

Waarom testen?

Het doel van testen is om de kans te verkleinen dat je veel kostbare tijd of veel geld verspilt aan ideeën die waarschijnlijk niet voor jou zullen werken.

 

Jouw ideeën kunnen worden beïnvloed door biases zoals overlevingsbias (alleen gericht zijn op succesvolle uitkomsten), de focusillusie (het belang van iets overschatten alleen maar omdat je jouw aandacht erop richt), en de affectheuristiek (oordelen en beslissingen nemen op basis van je huidige emoties).

 

Jouw ideeën kunnen gebaseerd zijn op niet-gevalideerde aannames als gevolg van biases zoals de narratieve misvatting (jouw neiging om onjuiste oorzaak-en-gevolgverhalen te creëren) en confirmatiebias (jouw neiging om informatie te zoeken en te bevoordelen die jouw reeds bestaande overtuigingen ondersteunt).

 

Zie de Referentie sectie als je geïnteresseerd bent in gedetailleerde informatie over biases.

 

Hoe groter de potentiële invloed van een idee op jouw leven is, des te grondiger moet je het idee testen voordat je het implementeert. Je moet bijvoorbeeld ideeën over het kiezen van een studie of baan, het kopen van een dure zeilboot of verhuizen naar een ander land grondig testen. De resultaten van jouw tests kunnen jou helpen een weloverwogen beslissing te nemen.

 

Stel bijvoorbeeld dat je zeker weet dat je huisarts wilt worden. Waar is dit geloof op gebaseerd? Welke tests heb je gedaan om te controleren op biases en niet-gevalideerde aannames? Heb je huisartsen geïnterviewd over de aspecten van hun werk die voor jou belangrijk zijn? Heb je meegelopen met een huisarts in een gezondheidszorgomgeving? Heb je documentaires gezien of boeken over het vak gelezen? Heb je vrijwilligerswerk gedaan of gewerkt in de zorg? Het zou een vreselijke verspilling van tijd, energie en geld zijn als je na vele jaren studeren ontdekt dat het vak van huisarts niets voor jou is.

 

Hoe test je jouw ideeën?

Je test jouw ideeën door eerst testvragen te formuleren over aspecten van het idee die voor jou belangrijk zijn. Je interviewt mensen en voert relatief kleine experimenten uit om antwoorden op deze testvragen te vinden. Vervolgens trek je conclusies en beslis je hoe verder te gaan.

 

1️⃣ Formuleer testvragen

Het testen van een idee begint met het formuleren van vragen over de aspecten van het idee die voor jou belangrijk zijn. Ga er niet van uit dat je alle antwoorden kent, want wat je denkt te weten kan gebaseerd zijn op niet-gevalideerde aannames. Concentreer je op het testen van de aannames die de grootste negatieve impact zullen hebben als blijkt dat ze onjuist zijn. Bijvoorbeeld de veronderstelling dat een bepaalde studie of beroep aansluit bij jouw persoonlijke waarden en persoonlijkheid. Of de veronderstelling dat verhuizen naar een mediterraan klimaat jou gelukkig zal maken.

 

Elke testvraag moet zich op één aspect van het idee concentreren, zodat de vraag specifiek en beknopt is en voldoende richting geeft om te bepalen hoe deze moet worden getest. Vermijd samengestelde vragen waarbij meerdere dingen tegelijk worden gevraagd.

 

Enkele suggesties om jou te helpen bij het formuleren van jouw specifieke testvragen:

πŸ‘‰ In het algemeen: Welke aspecten zijn voor mij belangrijk bij deze beslissing? Welke aannames over deze aspecten zijn voor mij belangrijk om te testen? Waar wil of moet ik meer over weten voordat ik een beslissing neem?

πŸ‘‰ Een studie kiezen: In hoeverre sluit deze studie aan bij mijn interesses / persoonlijke waarden / levensdoel / vaardigheden / sterke punten / persoonlijkheid? Kan ik met deze studie mijn carrièredoelen bereiken? Wat zijn de kansen op werk in dit vakgebied? Hoe tevreden zijn professionals werkzaam op dit gebied? Wat zijn de goede / slechte / lelijke / meest uitdagende aspecten van dit vakgebied?

πŸ‘‰ Een beroep kiezen: In hoeverre sluit dit beroep aan bij mijn interesses / persoonlijke waarden / levensdoel / vaardigheden / sterke punten / persoonlijkheid? Wat zijn de carrièrevooruitzichten op de lange termijn voor dit gebied? Wat is het inkomenspotentieel in dit beroep? Hoe ziet een typische werkdag eruit in dit beroep? Wat zijn de goede / slechte / lelijke / meest uitdagende aspecten van dit beroep?

πŸ‘‰ Verhuizen naar een ander land: Wat zijn de goede / slechte / lelijke / meest uitdagende aspecten van het leven in dit land? Hoe is de veiligheidssituatie in het land? Wat is de kwaliteit van het gezondheidszorgsysteem? Hoe is het klimaat in het land?

πŸ‘‰ Een sport kiezen: Zal ik deze sport echt leuk vinden? Wat is het risico op blessures bij deze sport? Zal het kiezen van deze sport mij in staat stellen mijn sociale doelen te bereiken? Wat zijn de beschikbare coaching- en trainingsmogelijkheden?

 

πŸ–ŠοΈ Formuleer en noteer jouw testvragen voor de ideeën van jouw levenspad.

 

2️⃣ Neem informatieve interviews af

Vind antwoorden op jouw testvragen door informatieve interviews te houden met mensen die relevante expertise of praktische ervaring hebben met betrekking tot jouw interessegebied. Door rechtstreeks met mensen te praten, kun je jouw aannames testen. Het is bovendien een uitstekende manier om jouw netwerk uit te breiden. De beste kansen (bijvoorbeeld banen) worden altijd gedeeld binnen het netwerk van mensen.

 

Deze stap kan parallel met stap 3 hieronder worden uitgevoerd.

 

Enkele voorbeelden van mensen die jij mogelijk wilt interviewen (afhankelijk van jouw testvragen):

πŸ‘‰ Een studie kiezen: studieadviseurs, jouw huidige en voormalige docenten, mentoren, huidige en voormalige studenten van jouw gewenste studie, professionals werkzaam in het door jou gewenste vakgebied.

πŸ‘‰ Een beroep kiezen: loopbaanadviseurs en coaches, mentoren, netwerkcontacten, professionals werkzaam in het door jou gewenste beroep.

πŸ‘‰ Verhuizen naar een ander land: mensen die met succes naar het land zijn verhuisd en mensen die niet succesvol waren, juridische en financiële adviseurs

πŸ‘‰ Een sport kiezen: personal trainers, sportinstructeurs, fysiotherapeuten, jouw huisarts, mensen die de sport beoefenen

 

Maak een lijst van mensen die je wilt interviewen. Neem mensen op die je kent en die over relevante expertise beschikken. Voeg ook mensen toe die je nog niet kent, met behulp van bronnen zoals LinkedIn en Twitter, of vraag mensen die je kent om verwijzingen naar hen.

 

Wees niet bang om mensen te benaderen die je nog niet kent. Over het algemeen delen mensen graag hun ervaringen en kennis. Het ergste dat jou kan overkomen, is dat iemand jouw verzoek weigert. Nou en? Iedereen heeft het recht om verzoeken zonder opgave van redenen te weigeren. Je kent de redenen van de ander niet, dus vat weigeringen niet persoonlijk op.

 

Hieronder volgen enkele algemene hints en tips die vooral relevant zijn voor informatieve interviews over studie- of beroepskeuze.

 

Uitnodigingen voorbereiden

Bereid wat algemeen materiaal voor dat je als basis voor alle uitnodigingen kunt gebruiken.

πŸ‘‰ Mensen kunnen jou alleen helpen als ze begrijpen wat je zoekt. Maak een korte toelichting op jouw achtergrond, het doel waarvoor je contact met hen opneemt en wat je uit de interviews hoopt te halen.

πŸ‘‰ Vraag niet meer dan 30 minuten van hun tijd en stel altijd voor om af te spreken op een tijdstip en plaats die de ander uitkomt.

πŸ‘‰ Als je informatie zoekt over een beroep, wek dan niet de indruk dat je om een sollicitatiegesprek vraagt. Maak absoluut duidelijk dat je om een informatief interview vraagt. Een verzoek voor een sollicitatiegesprek zal waarschijnlijk worden afgewezen, en als dat niet het geval is, ontvang je niet de ongefilterde informatie die je nodig hebt (het goede, het slechte en het lelijke).

 

Uitnodigen

Nodig de mensen op jouw lijst uit voor een informatief interview.

πŸ‘‰ Gebruik het algemene materiaal dat je hebt voorbereid, maar personaliseer elke uitnodiging. Bijvoorbeeld door te vermelden hoe jullie verbonden zijn via een gemeenschappelijke vriend of collega, en door aan te geven waarom je deze persoon wilt interviewen.

 

Interviews voorbereiden

Bereid je goed voor op de interviews door jouw huiswerk te maken.

πŸ‘‰ Maak een korte introductie over jouw achtergrond en wat je probeert te bereiken, die je aan het begin van elk interview in maximaal twee minuten kunt vertellen.

πŸ‘‰ Oefen met het houden van informatieve interviews met vrienden en familie, zodat je gewend raakt aan het stellen van vragen en luisteren.

πŸ‘‰ Schrijf voor elk interview de testvragen op die je met de geïnterviewde wilt bespreken, op basis van diens specifieke expertise en ervaring. Voeg geen vragen toe waarop je het antwoord online kunt vinden.

 

Interviews afnemen

πŸ‘‰ Bedank de geïnterviewde voor het maken van tijd en stel jezelf binnen maximaal twee minuten voor.

πŸ‘‰ Het gaat erom dat je informatie krijgt van de geïnterviewde, dus praat niet te veel over jezelf.

πŸ‘‰ Neem altijd jouw lijst met vragen mee en gebruik deze als leidraad voor het interview. Luister actief en stel indien nodig onderzoekende vragen om dieper in te gaan op wat je hoort.

πŸ‘‰ Wees oprecht nieuwsgierig (zoals een journalist) en sta open voor onverwachte mogelijkheden die zich voordoen.

πŸ‘‰ Vraag aan het einde van het interview of de geïnterviewde iemand anders kan aanbevelen met wie je zou moeten praten.

πŸ‘‰ Als je op zoek bent naar een baan, kun je het lot een beetje helpen door aan het einde van het sollicitatiegesprek een open vraag te stellen, zoals: Hoe kan ik onderdeel worden van dit bedrijf?

πŸ‘‰ Houd de tijd in de gaten en voltooi het interview binnen de afgesproken tijd.

 

Opvolgen

πŸ‘‰ Bedank de geïnterviewde altijd onmiddellijk voor diens tijd door een kort bedankbriefje te sturen, via e-mail of handgeschreven, en vermeld één specifiek ding uit de bijeenkomst dat voor jou nuttig was.

πŸ‘‰ Vraag nooit onmiddellijk om een gunst, aangezien dit ongepast is en als slechte manieren wordt beschouwd.

πŸ‘‰ Wees indien mogelijk behulpzaam door de geïnterviewde bijvoorbeeld de link naar een tijdschriftartikel te sturen dat jij tijdens de bijeenkomst noemde, of door hem uit te nodigen voor een aankomend evenement waar hij of zij baat bij zou kunnen hebben.

 

3️⃣ Probeer dingen uit in de praktijk

Je leert het meeste over jezelf en de wereld door dingen te doen en nieuwsgierig naar de resultaten te kijken. Krijg dus antwoord op jouw testvragen door dingen in de praktijk uit te proberen. Doe praktische ervaring op door kort te ervaren hoe iets werkelijk is. Je kunt dingen uitproberen vergelijken met een proefrit maken met een auto, of je teen in zeewater dompelen om te voelen hoe koud het is.

 

Deze stap kan parallel aan stap 2 hierboven worden uitgevoerd.

 

Net als de informatieve interviews is dingen uitproberen een uitstekende manier om jouw netwerk uit te breiden en allerlei onverwachte kansen tegen te komen. Bedenk en probeer dingen uit die relatief goedkoop zijn, niet veel tijd kosten en je niet binden aan langetermijnverplichtingen. Als je weinig tot geen ideeën hebt over wat je kunt uitproberen, gebruik dan technieken zoals brainstormen of brainwriting om ideeën te genereren.

 

Enkele suggesties om jou te helpen met het bepalen van wat je kunt uitproberen:

πŸ‘‰ Stages, meelopen en ervaringsleren: Neem deel aan stages, meeloopdagen, vrijwilligersmogelijkheden, projecten of deeltijdbanen in jouw interessegebied om praktijkervaring op te doen en een beter begrip te krijgen van hoe het werk is.

πŸ‘‰ Vallen en opstaan: Probeer verschillende sporten om er een te vinden die je leuk vindt en die bij jouw doelen past. Woon open oefensessies of gratis proeflessen bij om de sport uit de eerste hand te ervaren voordat je een langetermijnverbintenis aangaat. Hetzelfde geldt voor activiteiten zoals hobby's, dansen, meditatie en yoga.

πŸ‘‰ Wanneer je naar een stad in een ander land wilt verhuizen, huur dan een huis in die stad voor een paar weken of maanden om het leven in deze stad te ervaren en antwoorden op jouw testvragen te vinden.

 

4️⃣ Trek jouw conclusies

Nadat jij jouw tests hebt uitgevoerd, trekt je jouw conclusies en besluit je hoe je verder gaat.

 

Denk na over de kennis en ervaring die je tijdens de tests hebt opgedaan en trek jouw conclusies over de ideeën van het levenspad: Welke van de drie ideeën brengt jou dichter bij jouw ontwerpdoel?

 

πŸ‘‰ Als je niet verwacht dat deze ideeën je dichterbij zullen brengen, bepaal dan een nieuw levenspad door andere ideeën te selecteren die je in de vorige fase van het levensontwerpproces hebt gegenereerd, of door vanaf het begin een nieuw levenspad te bepalen.

https://www.a3lifedesign.com/blog-nederlands/bepaal-een-pad-naar-waar-je-heen-wilt

πŸ‘‰ Als je verwacht dat ten minste één van deze ideeën jou dichterbij zal brengen, begin dan met het bouwen van jouw levenspad met deze ideeën. Selecteer indien nodig een aanvullend idee en test dit idee parallel met het bouwen van jouw levenspad.

 

πŸŽ‰πŸ‘πŸŽˆ

 

Natuurlijk is er geen garantie dat je jouw ontwerpdoel zult bereiken, maar door jouw ideeën te testen voordat je jouw levenspad bouwt, vergroot je de kans dat dit lukt.

Referenties

Ontwerp je eigen leven, Bill Burnett en Dave Evans

Lees mijn samenvatting van dit boek

Mijn blogposts over biases zijn te vinden via deze link:

https://www.a3lifedesign.com/blog-nederlands/category/Biases

 

Mijn blogposts over levensontwerp zijn te vinden via deze link:

https://www.a3lifedesign.com/blog-nederlands/category/Levensontwerp  

 

Contact