A3 Life Design

View Original

De fundamentele attributiefout: Het onderschatten van de kracht van de omstandigheden

Bij het verklaren van het gedrag van anderen zijn we geneigd de rol van persoonlijkheidskenmerken te overschatten en de rol van omgevingsinvloeden te onderschatten.

Wat is jouw mening over mensen wiens politieke overtuigingen tegengesteld zijn aan die van jou?

Geloof jij dat het leven fundamenteel eerlijk is en dat mensen krijgen wat ze verdienen?

Wanneer heb je voor het laatst rekening gehouden met het perspectief van iemand anders?

 

✳️✳️✳️

 

De fundamentele attributiefout is onze neiging om de rol van persoonlijkheidskenmerken te overschatten en de rol van omgevingsinvloeden te onderschatten bij het verklaren van het gedrag van anderen.

 

Deze cognitieve bias beïnvloedt hoe we de acties van anderen interpreteren en beoordelen. Bij het verklaren van het gedrag van anderen hebben we de neiging om hun veronderstelde interne eigenschappen te veel te benadrukken, terwijl we tegelijkertijd de invloed van situationele invloeden en omstandigheden op hun acties onderschatten. Uit onderzoek blijkt dat collectivistische culturen, zoals Oost-Aziatische samenlevingen, minder vatbaar zijn voor deze bias vergeleken met individualistische westerse culturen.

 

We hebben het vaak mis als we denken dat we de persoonlijkheidskenmerken van iemand kennen, zelfs van mensen die we goed kennen. Op basis van onze beperkte en mogelijk bevooroordeelde kennis van hen, bestempelen we mensen als introvert, extravert, gewetensvol, aangenaam, neurotisch, ijverig, lui, eerlijk, incompetent, kwaadaardig of optimistisch, of een van de talloze andere labels.  Maar het gedrag van mensen kan door veel factoren worden beïnvloed, en onze perceptie van hun persoonlijkheidskenmerken weerspiegelt mogelijk niet altijd accuraat de complexiteit van hun karakter of de variabiliteit van hun gedrag in verschillende situaties en omstandigheden.

 

Een illustratie van de rol van situationele factoren is een onderzoek waarbij theologiestudenten werd gevraagd een korte lezing te houden in een nabijgelegen gebouw. De helft van hen bereidde een lezing voor over de parabel van de barmhartige Samaritaan, een parabel waarin hulpgedrag centraal staat. De andere helft bereidde een lezing voor over een onderwerp dat niets met hulpgedrag te maken had. Sommige deelnemers werd verteld dat ze zich naar het andere gebouw moesten haasten omdat ze te laat waren, terwijl anderen te horen kregen dat ze genoeg tijd hadden. Op weg naar het andere gebouw kwam elke deelnemer een man tegen die in nood leek te verkeren, in een deuropening in elkaar zakte en hoestte (dit was een acteur). Ongeacht het onderwerp van de lezing die ze hadden voorbereid, bood 10 procent van de studenten die te horen kregen dat ze te laat waren hulp aan, terwijl in de andere groep 63 procent dat deed. Dit suggereert dat de situationele factor, al dan niet haast hebben, een veel grotere invloed had dan welke persoonlijkheidsfactor dan ook.

 

Een gerelateerde bias is de egocentrische bias, onze neiging om positieve uitkomsten toe te schrijven aan onze inspanningen en persoonlijkheidskenmerken, terwijl we negatieve uitkomsten toeschrijven aan externe factoren of andere mensen. Bijvoorbeeld externe factoren zoals onverwachte onderbrekingen de schuld geven voor het missen van een deadline, in plaats van uitstelgedrag te erkennen. Deze bias stelt ons in staat een positief zelfbeeld te behouden door de rol van persoonlijke tekortkomingen of zwakheden in ons handelen te minimaliseren.

 

Voorbeelden

Hier zijn enkele voorbeelden van de fundamentele attributiefout en enkele van de potentieel schadelijke gevolgen ervan.

 

👉 Een van jouw medewerkers de schuld geven van het mislukken van een project en dit toeschrijven aan incompetentie, zonder rekening te houden met factoren als onduidelijke instructies, gebrek aan tijd of een gebrek aan middelen die de uitkomst van het project mogelijk hebben beïnvloed. Dit kan een stressvolle werkomgeving creëren waarin de werknemer zich onder druk gezet voelt om perfect te presteren en een verhoogde angst ervaart om fouten te maken.

 

👉 Het veronderstellen van negatieve bedoelingen zoals boosaardigheid of egoïsme achter de acties van anderen, zonder rekening te houden met hun perspectief of externe druk waarmee ze te maken kunnen hebben. Het uitsluitend toeschrijven van ongewenst gedrag aan persoonlijke tekortkomingen of slechte bedoelingen kan tot misverstanden leiden, het vertrouwen ondermijnen en spanningen creëren binnen interpersoonlijke relaties.

 

👉 Geloven dat individuen die tijdens de Covid-pandemie tegen vaccinatie waren, inherent onwetend of anti-wetenschappelijk zijn, zonder rekening te houden met factoren als wantrouwen in de overheid of farmaceutische bedrijven, of zorgen over de veiligheid en werkzaamheid van mRNA-vaccins. Dit kan degenen die legitieme zorgen hebben over mRNA-vaccins vervreemden, leiden tot stigmatisering en marginalisering van hen binnen gemeenschappen, en de vaccinatiegraad verlagen.

 

👉 Het toeschrijven van de acties van mensen met tegengestelde politieke overtuigingen aan inherente boosaardigheid of immorele bedoelingen, in plaats van rekening te houden met verschillende ideologische perspectieven en onderliggende zorgen. Dit kan de polarisatie vergroten en de verdeeldheid binnen de samenleving verdiepen, wat leidt tot een ‘wij versus zij’-mentaliteit, waarbij individuen aan verschillende kanten van het politieke spectrum zich in hun posities verschansen en minder bereid zijn deel te nemen aan een constructieve dialoog of compromissen.

 

👉 Daklozen de schuld geven van hun dakloosheid, door dit toe te schrijven aan persoonlijke luiheid of een gebrek aan motivatie, in plaats van rekening te houden met factoren zoals een gebrek aan betaalbare huisvesting of toegang tot hulpbronnen. Dit oneerlijke oordeel kan leiden tot stigmatisering en verwaarlozing van daklozen, waardoor pogingen om de diepere oorzaken aan te pakken en ondersteuning te bieden worden belemmerd.

 

👉 Slachtoffers van aanranding de schuld geven van de aanranding, waarbij het seksuele misbruik wordt toegeschreven aan het gedrag van het slachtoffer, zoals kledingkeuze of dronkenschap, in plaats van de dader verantwoordelijk te houden voor zijn daden. Dit onrechtvaardige oordeel kan resulteren in nog meer trauma voor het slachtoffer en een cultuur van slachtofferbeschuldiging in stand houden. Het beschuldigen van slachtoffers wordt door veel mensen gebruikt om de hypothese van de rechtvaardige wereld te ondersteunen: de opvatting dat het leven fundamenteel eerlijk is en dat mensen krijgen wat ze verdienen.

 

👉 Ervan uitgaan dat een onbeschofte kassier inherent onvriendelijk is, in plaats van rekening te houden met een stressvolle werkomgeving of persoonlijke problemen. Dit kan een verkeerde interpretatie zijn van het gedrag van de kassamedewerker, in welk geval dit onrechtvaardige oordeel kan leiden tot negatieve percepties van en interacties met de kassamedewerker.

 

Hoe je de negatieve invloed van de fundamentele attributiefout kunt verminderen

Onszelf beschermen tegen de negatieve gevolgen van biases kan uitputtend en onpraktisch zijn, maar het kan de moeite waard zijn als er veel op het spel staat.

 

⚒️ Word je bewust van de fundamentele attributiefout

Je bewust worden van de potentiële negatieve invloed van de fundamentele attributiefout is de eerste stap in het verminderen van de invloed ervan.

 

Wanneer je anderen beoordeelt op basis van hun gedrag of uitkomsten, doe dan een stap terug en onderzoek of de invloed van de fundamentele attributiefout zou kunnen leiden tot een oneerlijk of onrechtvaardig oordeel met mogelijk nadelige gevolgen voor jezelf of anderen. Stel jezelf vragen zoals:

🤔 Schrijf ik het gedrag van deze persoon uitsluitend toe aan zijn of haar karakter, zonder rekening te houden met externe factoren? Ga na of je eventuele situationele factoren of externe omstandigheden over het hoofd ziet die het betreffende gedrag mogelijk hebben beïnvloed.

🤔 Heb ik rekening gehouden met de situationele context waarin dit gedrag plaatsvond? Onderzoek de bredere context rond het gedrag om te voorkomen dat acties uitsluitend aan persoonlijke kenmerken worden toegeschreven.

🤔 Kunnen er factoren zijn die buiten de macht van de persoon liggen en die hebben bijgedragen aan dit resultaat? Onderzoek welke externe factoren de uitkomst kunnen hebben beïnvloed om de valkuil te vermijden dat succes of falen uitsluitend aan persoonlijke kenmerken wordt toegeschreven.

🤔 Heb ik verschillende perspectieven of aanvullende informatie gezocht voordat ik een oordeel velde over iemands karakter? Door op zoek te gaan naar diverse standpunten en aanvullende informatie te verzamelen, verklein je het risico dat je overhaaste beslissingen neemt op basis van beperkt begrip. 

🤔 Komt mijn oordeel overeen met mijn persoonlijke waarden?  Evalueer jouw oordeel in het licht van jouw persoonlijke waarden, zoals die gerelateerd aan empathie, eerlijkheid, rechtvaardigheid, verbinding of integriteit.

 

Als je je ervan bewust wordt dat de invloed van de fundamentele attributiefout negatieve gevolgen kan hebben voor jezelf of anderen, onderneem dan stappen om de effecten ervan te verzachten.

 

⚒️ Bekijk situaties vanuit het standpunt van anderen

Het perspectief van anderen innemen kan dienen als tegengif voor de invloed van de fundamentele attributiefout.

 

Wanneer heb je voor het laatst rekening gehouden met het perspectief van iemand anders?

 

Perspectief innemen is een cognitieve vorm van empathie die iemand in staat stelt situaties te bekijken vanuit het standpunt van anderen, rekening houdend met hun gedachten, gevoelens en omstandigheden. Jezelf in de schoenen van anderen verplaatsen betekent actief en nieuwsgierig proberen hun perspectieven te overwegen. Dit kan leiden tot een beter begrip van de omstandigheden die hun handelen mogelijk hebben beïnvloed. Hadden ze haast? Waren ze moe? Waren er onverwachte technische problemen? Hebben ze financiële of emotionele problemen? Ontberen ze een sterk ondersteunend netwerk? Perspectief innemen kan jou helpen een nauwkeuriger en genuanceerder beeld te krijgen van het gedrag van anderen, waardoor de neiging wordt verminderd om overhaaste conclusies te trekken die uitsluitend zijn gebaseerd op veronderstelde persoonlijkheidsgebreken.

 

🎉👏🎈

 

We zijn geneigd om de rol van persoonlijkheidskenmerken te overschatten en de rol van omgevingsinvloeden te onderschatten bij het verklaren van het gedrag van anderen. Dit kan leiden tot oneerlijke oordelen over anderen, resulterend in misverstanden, conflicten en onrechtvaardige behandeling. Het perspectief van anderen innemen kan dienen als tegengif voor de invloed van de fundamentele attributiefout.

Referenties

The Fundamental Attribution Error: Why Predicting Behavior is so Hard, Farnam Street

 

Decoding the Fundamental Attribution Error, Psychology Today, Dr. Jessica Koehler Ph.D.

 

Mijn blogs over biases en heuristieken zijn hier beschikbaar:

https://www.a3lifedesign.com/blog-nederlands/category/Biases

Contact